Ferenc pápa megtekintette a Vatikánban kiállított magyar betlehemeket

Ferenc pápa – 2019. december 10., kedd | 10:46

December 9-én délután Ferenc pápa magánlátogatást tett a 100 betlehem a Vatikánban kiállításon, amelyen idén az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus házigazdája, Magyarország a díszvendég.

A pápa már több ízben kimutatta érdeklődését és tiszteletét a születés jelenetét megelevenítő, itáliai eredetű betlehemállítás hagyománya iránt. Ezt legutóbb Greccióban fejezte ki, amikor december 1-jén a Szent Ferenc által létrehozott első betlehem helyszínén aláírta Admirabile signum kezdetű apostoli levelét a betlehem jelentőségéről.

Rómában december 6-án nyitották meg a Szent Péter téren felállított trentinói betlehemet, majd két nappal később, december 8-án a 100 Presepi in Vaticano (100 betlehem a Vatikánban) című kiállítást.

A Szentatya december 9-én délután érkezett a tárlatra, ahol a betlehemek készítőivel találkozott. Rino Fisichella érsek fogadta a pápát, körbevezette a kiállított betlehemek között. Ferenc pápa elbeszélgetett az alkotókkal. Közben a budapesti Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Sapszon Borbála vezette kamarakórusa magyar karácsonyi énekeket énekelt.

A pápa imát mondott, és áldást adott a jelenlévőkre. Köszöntötte a magyar delegációt, a kórus tagjait, akik szaloncukorral ajándékozták meg a Szentatyát. Ő pedig magyarul válaszolt: „Isten áldjon!”

*

A 100 betlehem a Vatikánban kiállítás december 8-án, vasárnap, Szeplőtelen Fogantatás ünnepén tartott ünnepélyes megnyitóján Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke méltatta a tárlat evangelizáló erejét.

Tavaly az ifjúsági világtalálkozót rendező Panama volt, idén a 2020-as eucharisztikus kongresszus házigazdája, Magyarország a kiállítás díszvendége.

Fisichella érsek átadta a december 1-jén kelt apostoli levél egy eredeti, Ferenc pápa által aláírt példányát Magyarország szentszéki nagykövetének. Habsburg-Lotharingiai Eduárd megköszönte a lehetőséget, felhívta a jelenlévők figyelmét a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, majd röviden bemutatta a magyar betlehemek jellegzetességeit és a betlehemezés szokását.

Az eseményen jelen lévő Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök idézett az Admirabile signum kezdetű apostoli levélből, majd rámutatott: a magyar betlehemezés hagyománya is a hit kedves és igényes átadását szolgálja. Kiemelte: a betlehemek és az eucharisztikus kongresszus főszereplője egy és ugyanaz; az Oltáriszentségben ugyanazt a Jézus Krisztust imádjuk, akit a betlehemi jászolban Kisjézusként látunk.

A betlehem arra tanít, hogy „szemléljük Jézust, érezzük Isten irántunk tanúsított szeretetét, higgyük és érezzük, hogy Isten velünk van (…), és érezzük, hogy ebben áll a boldogság” – utalt Cserháti Ferenc püspök Ferenc pápa apostoli levelére. – Ezt a boldogságot mutatja föl az eucharisztikus kongresszus mottója is: „Minden forrásom belőled fakad.”

A kiállításmegnyitón több ország szentszéki nagykövetei mellett a római magyar közösség tagjai, a NEK2020 általános titkárságának képviselői, Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet rektora, valamint Szontágh Szabolcs és Liszka Levente, a Magyar Turisztikai Ügynökség vallásturisztikai felelősei is jelen voltak.

A vasárnapi és a hétfői ünnepségen is a budapesti Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Sapszon Borbála vezette kamarakórusa énekelt. Hagyományos magyar karácsonyi dalokat adtak elő (Csordapásztorok; Ó, gyönyörű szép, titokzatos éj; Dicsőség a mennyben az Istennek), és bemutattak egy rövid betlehemi jelenetet.

A 100 betlehem a Vatikánban kiállításon százharminc betlehem látható, melyek közül tizennyolc Magyarországról érkezett. Immár 26. éve a Magyar Kézművességért Alapítvány válogatja a beérkezett munkákat – a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Lelkészség és egy római magyar család egy-egy betleheme is szerepel az idei kiállításon.

Az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa közleménye szerint a X. Piusz teremben elhelyezett százharminc betlehem a világ harminc országából érkezett. Mindegyik műalkotásnak a maga nemében sajátos története van. A 18. századi klasszikus, nápolyi iskola betlehemeitől kezdve a korallból készült betlehemen át egészen egyszerű, általános iskolás gyermekek által készített betlehemek is láthatók a római tárlaton.

A 100 betlehem a Vatikánban kiállítás december 7. és január 12. között tekinthető meg a Szent Péter tér szomszédságában található Via dell’Ospedalén 10 órától 20 óráig, kivéve december 24-én és 31-én, amikor a tárlat 17 órakor zár.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: iec2020.hu; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria