Maszkban is várta a katolikus kultúra az érdeklődőket Pécsett

Kultúra – 2020. november 4., szerda | 10:43

A hagyományosan októberben megrendezett Katolikus Kulturális Hetek keretében a megváltozott körülmények ellenére a Pécsi Egyházmegye idén is alkalmat teremtett az érdeklődők számára, hogy a művészeten keresztül benyomást nyerjenek Isten jelenvalóságáról és alkotó-teremtő erejéről.

Az érdeklődők tárlatvezetéssel egybekötve megtekinthették Paulus Antonis Senser barokk művész festményeit. Bodnár Boglárka muzeológus szakértő tolmácsolásában izgalmas részleteket ismerhettek meg Pécs városának neves művészéről és képeiről. A kiállítás különlegessége, hogy három országból érkezett festmények láthatók egy helyen, valamint bepillantást nyújt a tizennégy alkotás közelmúltbéli restaurálásának folyamataiba is.

A Pécsi Tudományegyetem művészeti kara hallgatóinak kamarahangversenyén a zene végtelen nyelve segítette a látogatókat, hogy a székesegyház különleges légkörében lélekemelő élménnyel gazdagodhassanak. Harsona-, fuvola- és brácsakvartett, gitár- és orgonaszóló, fuvoladuó és brácsa-fuvola kettős is elhangzott.

A ritkán látogatható egyes számú Cella Trichora sírkamra is megnyílt az érdeklődők előtt a hónap folyamán. Tóth Zsolt régész mutatta be Pécs ókeresztény történelmének egy szegletét és a sírkamra körüli érdekességeket.

Az érdeklődők a székesegyházban Kajtár Edvárd plébános vezetésével haladhattak a templom különleges szimbolikus tereit és ábrázolásait megismerve az Egyház legszentebb cselekményének misztériuma felé.

A pálos rend történetét bemutató kiállítóbusz 44. állomása volt Pécsen a székesegyház előtti tér. A rendalapító Boldog Özséb halálának 750. évfordulóján szentévet ünnepelve a szerzetesek és a Pálos Baráti Kör összefogásának eredményeként vándorkiállítás járja be hazánk pálos kötődésű településeit. A 18. századig virágzó szerzetesrendnek a Dráván túli területekkel együtt több mint száz kolostora volt.

A szerzetesek emlékévének jelmondata: „Magyarország, közöm van hozzád!” Pécsett pár nap alatt közel ezren tekintették meg a kiállítást.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria