Megjelent a Vigilia februári száma

Kultúra – 2023. február 7., kedd | 15:28

A Vigilia ez évi második számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„2022 augusztusa óta kiemelkedő jelentőségű keresztény gondolkodók egész sora távozott közülünk. Ez nemcsak azért fájdalmas, mert nem nyújtanak többé aktuális támpontokat a tájékozódáshoz, de azért is, mert úgy tűnik, hogy az űrt, amelyet maguk után hagynak, együttesen sem tudják kitölteni azok, akiket maguk mögött hagynak. A legnagyobb figyelem katolikus körökben nyilvánvalóan XVI. Benedek halálára irányult. Egészen biztos, hogy a II. Vatikáni Zsinat hiteles értelmezésének szempontjából még évtizedekig mérvadóak lesznek a zsinati teológiáról írt elemzései, ahogyan azok a figyelmeztetései sem évülnek el egyhamar, melyek szerint az egyház nem foglalkozhat elsődlegesen önmagával, hiszen ezzel elárulná a küldetését. (…) Az egyes kontinensek katolicizmusát bemutató sorozatunk lezárásaképpen összeállított latin-amerikai számunk azonban az életről szól: amely pedig, mint látható lesz, ezen a földrészen is jócskán átalakulóban van” – írja Görföl Tibor főszerkesztő Veszteségek című vezércikkében.

A katolikus egyház Latin-Amerikában című tematikus összeállításban Horváth Emőke Latin-Amerika a 19–20. században, Kisnémet Fülöp Ferenc pápa és a nép argentin teológiája. Egy pontifikátus szellemi háttere, Edward Andrés Posada Gómez A medellíni konferencia. Lelkisége, aktualitása és kihívásai a latin-amerikai és egyetemes egyház számára, Eduardo Valenzuela A szexuális visszaélések okozta válság Chilében című tanulmánya olvasható. Az Esszék rovat Óscar Romero Az országot mélyen elszomorító erőszakról címmel ismert homíliáját közli Gájer László bevezetőjével és fordításában.

A folyóirat szépirodalmi részében Menczel Gabriella Isten, hit, vallás a modern latin-amerikai irodalomban című bevezetője után César Vallejo, Dulce María Loynaz, Octavio Paz, Blanca Varela, Djami Sezostre, Laura Erber versei és Augusto Roa Bastos novellája mellett Javier de Navascués Egyházkép a kortárs spanyol-amerikai irodalomban, Menczel Gabriella Misztikus költészet Mexikóban: Sor Juana Inés de la Cruz, José Gorostiza és Octavio Paz, Zelei Dávid A spanyol-amerikai irodalom néhány hagyományvonala a boom után című tanulmánya olvasható.

A Szemle rovatban Zsengellér József A bibliai apokrifek és a reformáció. Az apokrif/deuterokanonikus könyvek karrierje és Kalász Márton Virrasztó – távol című könyvéről találunk ismertetőket.

A Vigilia honlapján részletek olvashatók a legújabb szám néhány írásából.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria