Megnyílt a Szent Márton Galéria a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dél-dunántúli központjában

Kultúra – 2017. január 30., hétfő | 12:44

Január 26-án nyitották meg Pécsett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régióközpontjának művészeti galériáját, amelyet az irgalmas püspökről, Tours-i Szent Mártonról neveztek el.

A Szent Márton Galériát ifjabb Csonka Pál, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dél-dunántúli régiójának vezetője nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy a galéria névadójául olyan személyt kívántak választani, akinek élete és tettei példát mutatnak és képviselik azt a karitatív szellemet, amely megjelenik a máltai szervezet jelmondatában is: „a hit védelme és a szegények istápolása”. Így esett a választásuk Tours-i Szent Mártonra, Pannónia szülöttére. A galéria kurátora Tamási Dalma Eszter.

Németh Gábor: Szent Márton és az árulkodó lúd

A galériában negyedéves tárlatok lesznek láthatók, amelyek a máltai közösséget, valamint a szeretetszolgálat tevékenységét mutatják be. Az első, megnyitó tárlaton tizenhárom alkotás látható a villányi Bock Pince által a 2016-os Szent Márton-évben meghirdetett képzőművészeti pályázatra készült művek közül. 2016. november 11-én, Márton napján hirdették ki a szakmai zsűri által díjazottakat és a közönségszavazás nyerteseit is.

Murányi Marcell: St. Martin (Ypres)

A szakmai zsűri és az online közönségszavazás díját Németh Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának másodéves hallgatója Szent Márton és az árulkodó lúd című szobrával nyerte meg. A verseny második helyezettje Murányi Marcell, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának ötödéves hallgatója lett St. Martin (Ypres) című karton reliefjével. A harmadik helyet Szöllősi Dóra, a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium tanulója szerezte meg Szent Márton legendája című festményével. A pályázat különdíjában Burián Norbert, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának képzőművész-tanár szakos hallgatója részesült, Sok lúd disznót győz című kisplasztikájával.

Szöllősi Dóra: Szent Márton legendája

Az elárverezett Szent Márton-pályaművekből befolyt összeget a Bock Pince adományként felajánlotta a Máltai Szeretetszolgálatnak, melynek munkatársai a pénzből 400 élelmiszercsomagot tudtak összeállítani és kiosztani 2016 karácsonyán. 

Burián Norbert: Sok lúd disznót győz

A Szent Márton Galéria a régióközpont nyitvatartási idejében látogatható.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Bock.hu

Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Bergics Balázs/Facebock

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria