Miről üzen a természet tiszta, érintetlen, páratlan szépsége? – Fotókiállítás a KATTÁRS-on

Kultúra – 2022. szeptember 22., csütörtök | 18:56

Első ízben rendeztek interaktív és digitális fotókiállítást a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában (TIK). Daróczi Csaba természetfotói kapcsán beszélgettek a teremtésvédelemről szeptember 21-én a KATTÁRS programsorozatának eseményén.

Első ízben jött létre interaktív, digitális tárlat, hagyományteremtő céllal. A tárlat két nagy méretű képernyőn jeleníti meg a fényképeket. Egy-egy képet bibliai idézet követ.

A TIK üvegpalotában népes érdeklődő közönség előtt Serfőző Levente, a Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási helynöke nyitotta meg a Daróczi Csaba fotóiból rendezett kiállítást. „A világunk sebzett világ, gondoljunk csak a most folyó háborúra, a személyes és globális konfliktusok sokaságára, melyek megsebeznek mindannyiunkat. Sebzett a világ, és sebzett az ember és a természet.

A mi hibánkból, mulasztásainkból, felelőtlenségünkből fakadóan, aminek nap mint nap tapasztaljuk a következményeit. Daróczi Csaba meglátta ennek a sebzett természetnek a tiszta, érintetlen és páratlan szépségét, amit ezek a fotók visszaadnak” – fogalmazott az oktatási helynök.

A soltvadkerti fotóművész a kiskunsági táj szerelmese. „25 év, hány ezer kilométer és hány ezer óra. Sok-sok türelem és sok kudarc egy-egy sikeres kép” – fogalmazott az alkotás folyamatáról Daróczi Csaba, aki 2021-ben elnyerte Az év természetfotósa címet Magyarország és Közép-Európa talán legrangosabb természetfotós pályázatán.

Daróczi Csaba fotóművész, földrajz–testnevelés szakos tanár, 1994 óta a soltvadkerti Kossuth Lajos Általános és Művészeti Iskola oktatója.

A tárlat október második hetéig látogatható a szegedi TIK-ben.

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Trauttwein Éva, Gémes Sándor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria