Nyíregyházán mutatják be Bubnó Tamás új liturgikus kórusciklusát

Kultúra – 2023. március 4., szombat | 12:00

Nyíregyházán, a Szent Miklós-székesegyházban mutatja be március 17-én a Szent Efrém Férfikar az Előszenteltek Liturgiájának szövegeire és dallamaira írt első magyar nyelvű kórusciklust.

Bubnó Tamás Liszt Ferenc-díjas karnagy, a Szent Efrém Férfikar és a Szent Atanáz Kórus vezetője 2021-ben kezdte komponálni a művet.

A homrogdi származású Bubnó Tamás a Görögkatolikus Egyház sajátos nagyböjti szertartása, az Előszenteltek Liturgiája már gyerekkorában felkeltette az érdeklődését; ma is őrzi azokat a kottás füzeteket, amelyeket szülei írtak a homrogdi hívek és a kórus számára, hogy a dallamok szépen és áhítattal szólaljanak meg.

A kórusciklus március 17-én, 17.30-tól csendül fel először  a Szent Efrém Férfikar előadásában a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban. A változó részekben a kántorképző növendékei és a Szent Atanáz Kórus tagjai is közreműködnek.

„A művet [Kocsis] Fülöp metropolita atyának dedikálom, aki sok-sok éve támogat és bátorít egyházzenei munkálkodásomban, s ő is vezeti majd a liturgiát. [Szocska] Ábel püspök atyának és a Nyíregyházi Egyházmegye helynökének, Szabó Tamás atyának pedig köszönetemet fejezem ki, amiért lehetővé teszik, hogy a székesegyházban legyen az ősbemutató” – mondta Bubnó Tamás.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria