Szent István öröksége címmel látható tárlat a Szent István-bazilika altemplomában

Kultúra – 2021. szeptember 11., szombat | 11:46

Szent István öröksége címmel nyílt Kárpát-medencei keresztény magyar alkotóművészeti kiállítás szeptember 7-én a budapesti Szent István-bazilika altemplomában a XV. Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódva, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) keretében. A tárlat szeptember 19-ig látogatható.

A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány és a Józsa Judit Művészeti Alapítvány rendezésében megvalósuló kiállítás fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a kiállítás megnyitóján Szent István alakját idézte fel. Kiemelte: amikor róla beszélünk, a legnagyobb feladatunk megérteni, hogy hogyan gondolkodott, hogyan látta a világot. A miniszter szólt arról, mit jelent Szent István a magyarság számára és mi nevezhető az ő örökségének, mi az, ami a mai napig hatással van sorsunkra, mindennapi életünkre. Rámutatott, első királyunknak köszönhetjük a jogrendszerünk alapjait, amely stabilitást biztosított. Arról is beszélt, hogy az ország népei hosszú évszázadokon keresztül egyenlő jogok birtokában, egymást segítve élhettek.

Kásler Miklós kiemelte: ebben a helyzetben, amelyben most vagyunk, a magyarság megmaradásának egyetlen lehetősége az, ha ugyanazt csinálja, mint amit Szent István csinált. „Támaszkodik a hagyományaira, támaszkodik az őseire – adott esetben mi például Szent Istvánra –, gyakorolja a hitet és megérti azt, ami történik a Földön, és ami történik azon kívül.”

A miniszter úgy fogalmazott, a művészet arról szól, hogy megpróbálja az ember kifejezni az érzéseit, a gondolatait és a viszonyulásait embertársaihoz, a teremtett világhoz, mindenhez, ami afölött van, a legkülönbözőbb módokon, szóban, írásban, megformázva, színekkel, ritmusokat, dallamokat teremtve. Szent István öröksége a kiállítás címe – rendkívül nagy vállalkozás volt a Kárpát-medencei magyar művészektől, hogy ezt az örökséget megpróbálták különböző formákba önteni.

Zachar Péter Krisztián, a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy az új világrend súlyos kihívásai közepette, számos globális és európai válság nyomán újra és újra keressük a magyarság fennmaradásának kulcsát. „Ez pedig meglátásunk szerint nem más, mint a közösség megtartó erejébe, az isteni szeretetbe vetett hitünk, az e világi összetartozás-tudatunk és transzcendens kapcsolódásunk mindennapi megélése” – fogalmazott.

Mint mondta, az alapítvány, amelyet a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) hívott életre, a magyar nemzet egységének megerősítése és a Kárpát-medence keresztény értékeinek megőrzése érdekében jött létre. Feladatuknak tekintik a Kárpát-medencei magyarság megmaradása, a szülőföldön való boldogulás, az anyagi és szellemi gyarapodás elősegítését, a nyelv és kultúra megőrzését, az anyaországgal való és az egymás közötti sokoldalú kapcsolat kiépítését. Mindebben kiemelt szerepe van a keresztény evangelizációs tevékenységnek.

A rendezvényen kiállító 52 alkotóművész utal az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A tárlaton a Nemzetstratégiai Intézet gyűjteményéből válogatott művek is láthatók; ezek alkotóinak számával együtt összesen 83 művész részvételével valósult meg a kiállítás, mely szám pedig a 83 évvel ezelőtt Magyarországon tartott eucharisztikus világkongresszusra utal.

A kiállítás szeptember 19-éig látogatható.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Mónus Márton

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria