„Rád bízom őket!” – Musicalbemutató a Don Bosco nővéreknél

Megszentelt élet – 2023. május 19., péntek | 11:10

A pesthidegkúti premier után május 16-án Egerben, 17-én pedig Makláron is sikert aratott a Don Bosco nővérek által megálmodott, Szent Mazzarello Máriáról szóló, Rád bízom őket! című musical. A produkciót az egri nővérek kezdeményezésére a Maklári Amatőr Színjátszó Palánták Alkalmi Társulata vitte színre Magyarországon elsőként.

Az egri bemutatóra az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem dísztermében került sor, ahol Ternyák Csaba egri érsek mellett Czapkó Mihány érseki titkár; Lóczi Tamás, az Érseki Papnevelő Intézet spirituálisa és számos papnövendék is jelen volt.

Másnap a maklári Szent István Általános Iskolában tartott előadáson a vendégek között volt Pajtókné Tari Ilona, az egyetem rektora; Csáfor Hajnalka oktatási rektorhelyettes, valamint Vízi János, a főegyházmegye Ifjúsági Bizottságának referense.

A darab a Segítő Szűz Mária Leányai (másnéven: Don Bosco vagy szalézi nővérek) rendjének társalapítója, az 1837-ben Mornesében, mélyen hívő paraszti családba született Mazzarello Mária Dominika életének főbb állomásait és a szerzetesrend lelkiségét mutatja be.

A fiatalokat Nagy Ágnes nővér és Medgyessy Zsófia nővér tanította be, Dongó Erika, Baranyainé Heninger Zsuzsanna és Varhola Regina segítségével.

Carolina Costabile, a rend magyarországi elöljárója elmondta: ez a kislány, Mazzarello Mária egy kicsiny faluban élte mindennapjait, ott foglalkozott a lányok megsegítésével, és

nagy titka abban állt, hogy vidáman és önfeláldozóan mindennap hallgatott Isten szavára, és kereste Isten akaratát saját életében.

Don Boscóval való találkozása után jött létre ez a női szerzetesrend, és ez a kis mag olyannyira elterjedt a világban, hogy mára már minden kontinensen jelen vannak a szalézi nővérek, akik közössége több mint 13 ezer tagot számlál, s akik a fiatalok megsegítésén keresztül ajándékozzák életüket Istennek.

Mazzarello Mária Dominika nem hétköznapi fizikai erővel volt megáldva, így már kislány korától kezdve dolgozott a szőlőföldeken édesapjával. A családjában kapott mély keresztény nevelésnek köszönhetően nagy áldozatokra is hajlandó volt, hogy nap mint nap találkozhasson Jézussal az Oltáriszentségben.

Gyóntatója, Pestarino atya kérésére segített a Mazzarello család néhány rokonának ápolásában, mert a faluban tífuszjárvány tombolt. Igent mondott, de ő is megbetegedett. Bár felgyógyult, egykori fizikai erejét elveszítette. Hite viszont egyre erősödött. Egyszer az utcán sétálva csodálatos látomásban részesült: egy hatalmas épületet látott, melynek udvarán kislányok szaladgáltak, miközben egy hang így szólt hozzá: „Rád bízom őket”. Barátnője, Petronilla egyetértésével elhatározta, hogy ha már a földeken nem tud többé dolgozni, varrónő lesz, és szegény kislányokat fog varrásra tanítani.

Nagy Ágnes nővér és Medgyessy Zsófia nővér köszönetet mondtak minden gyermeknek, akik a tanév végéhez közeledve szabadidejüket rászánva készültek az előadásokra. Valamint hálájukat fejezték ki a zenekarban közreműködő szalézi szerzeteseknek: Tóth Péter és Sivadó Balázs testvéreknek, az egri animátoroknak és a tánckoreográfiát megálmodó és betanító Medgyessy Zsuzsanna kortárs-modern táncosnak, valamint a hangszerelésben segítő Fülöp Tibor szalézi testvérnek.

Forrás: Domán Vivien/Egri Főegyházmegye

Fotó: Federics Róbert/Szent István Televízió; Maklári Szent István Általános Iskola Facebook-oldala 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria