A háború kezdete óta tanúságot tesznek a szolidaritásról – Szalézi küldöttség látogatott Ukrajnába

Megszentelt élet – 2024. április 13., szombat | 15:11

Április 1–7. között a torinói Missioni Don Bosco és a Volontariato Internazionale per lo Sviluppo (VIS; Nemzetközi Önkéntesség a Fejlődésért) nevű szalézi civil szervezet küldöttsége Ukrajnában tartózkodott. Utazásuk célja az volt, hogy ezáltal kifejezzék: közel állnak az önkéntesekhez és az ország lakosságához, amely még mindig az orosz katonai akciók célpontja.

Erről a szolidaritásról a háború kezdete óta tanúságot tesznek, más olasz szalézi szervezetekkel együttműködésben.

A Missioni Don Bosco képviseletében az elnök, Daniel Antúnez SDB és Ester Negro fotóriporter, a VIS részéről pedig Michela Vallarino elnök, Luca Barone atya a római szalézi központból, valamint Alberto Livoni és Riccardo Giannotta vett részt a küldetésben.

„Nehéz megosztani az első napok érzéseit” – mondta Luca Barone a szalézi információs oldal, az InfoANS munkatársának. A látottak, az élményeik kapcsán Barone atya megemlítette az első és legerősebb benyomásokat: „A lvivi szalézi családotthon, ahol a gyerekek többsége háborús árva; a megcsonkított katonákból álló futballcsapat és Konstiantyn, a csapatkapitányuk tanúságtétele, aki a fronton veszítette el a lábát, és aki a sportban keresi a pszichológiai rehabilitációt családjával és családja számára; a semmiből kialakított temető az elhunyt katonák számára, akik mindannyian nagyon fiatalok voltak, a kék-sárga zászlóval díszített sírok százai és százai; az emberek mindennapi életének normalitása két légiriadó között; a látogatás a Mariapolis nevet viselő konténerfaluban, amely az elmúlt másfél évben mintegy 950 kitelepített embert fogadott be, akik közül több mint 300 gyerek...”

A szalézi delegáció útja folytatódik; a helyzettől függően Kijevbe szeretnének eljutni, hogy kifejezzék szolidaritásukat az ottani szalézi közösséggel.

A küldöttség két szalézi tagja, Luca Barone és Daniel Antúnez az Ukrajnában szolgáló rendtársakat is igyekeznek támogatni, akik naponta átélik az állandó vészhelyzetet, anélkül, hogy elveszítenék a szalézi karizmára jellemző bizalom és eltökéltség szellemét.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu/InfoANS

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria