A lélek egészségére – Új fejezetet nyit a pannonhalmi bencés sörtörténet

Megszentelt élet – 2020. július 18., szombat | 8:01

A Pannonhalmi Főapátság a gyógynövénytermékek, bor, ásványvíz után újabb, nagy múltra visszatekintő gazdasági tevékenység újraélesztésére vállalkozott, amikor állami támogatással sörfőzdét létesített a monostor szomszédságában lévő Ravazdon. „A lélek egészségére” – hirdeti a belga, trappista szerzetesek tapasztalataira építő pannonhalmi sör. Az új létesítményt július 17-én áldották meg.

Új létesítményt ünnepelni gyűltek össze Ravazd község határában a bencések barátai. A főapátság sörfőzdével bővítette önfenntartását és a küldetése szolgálatát biztosító gazdasági tevékenységét.

A belga apátsági sörfőzés – a trappisták Westvleteren söre – tapasztalatát felhasználva, a magyar bencés bátorsággal önmagára szabott receptúrával készülő négy sörrel lépnek piacra. Az átadáskor Hortobágyi Cirill főapát áldotta meg a létesítményt.  

A magyarországi sörtörténet kezdetei a bencésekhez vezethetők vissza. A bakonybéli monostor 1086-os összeírása említ már egy Komlóhozó nevű völgyet, a Pannonhalmi Főapátság levéltári dokumentumai szintén a 11. századra visszamenően őrzik az apátsági uradalomban készülő sörök emlékét. A török hódoltság utáni újrakezdésről 1701-es feljegyzések tanúskodnak, évi 20-30 ezer liter mennyiséget említve, és a főapátság a 18. század közepén Ravazdon is megindította a sörfőzést – Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát a történelmi előzmények felelevenítésével adott képet arról, hogyan kapcsolódik a bencés hagyományhoz a sör. A pannonhalmi bencések és a sör összefonódása talán azért nem köztudott, mert a bencés rend 1786-os feloszlatásával Pannonhalmán és Ravazdon is megszűnt a sörfőzés, és nem is indult újra egészen mostanáig, 2020-ig.

Hortobágyi Cirill rámutatott, mennyire beleillik az apátság jövőt építő stratégiájába az innováció. A rend küldetésének fő területei, az oktatás-nevelés, a plébániák, közgyűjtemények és szociális intézmények mellett a vendéglátáshoz, turizmushoz kapcsolódó vállalkozás annak a nagy egésznek a része, amelynek célja az érték- és kultúrateremtés.

A monostori gyógynövénykultúra és a borászat spirituális hagyományok újjáéledését hozta – emelte ki a főapát a Szent János-napi bormegáldás, a Szent Márton-napi újbor, a Szent Vince-napi pincejárás ünnepi alkalmait.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára hangsúlyozta, a kormány számára fontosak a szövetségesek Magyarország fejlődésének előmozdításához. Számítanak mindazokra, akik elkötelezettek a hagyományok őrzésében, ugyanakkor vállalják a modern technológia kihívásainak megfelelő építkezést.  Cseresnyés Péter szerint a Pannonhalmi Főapátság bizonyította, hogy képes betölteni ma azt a szerepet, amit a bencések a történelem során képviseltek. Az apátság megerősítette központi szerepét, ma ismét lelki és szellemi centrum, és e mellett stabil gazdasági háttérrel rendelkezik. A kormány szövetségest lát abban a bencések által képviselt gondolkodásban, mely a szerzeteseket jellemzi: a gazdag múltból a fejlődésben gazdag jelen következik, a hosszú távú gondolkodásból pedig kiszámíthatóságon alapuló jövő.

Az államtitkár elmondta, a kormány 785 millió forinttal támogatta a sörfőzde kialakítását. Az idén négyféle, belga típusú sörökből álló termékcsalád kerül piacra, 2021-től pedig belekezdenek szezonális sörök készítésébe. A 2020-ra várható forgalom megközelítőleg 50 ezer literre tehető, 2024-ig pedig évi 500 ezer literre bővülhet a mennyiség, tette hozzá. 

Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselője fontosnak tartja, hogy a kormány által képviselt értékőrzés és értékteremtés össze tud kapcsolódni a „bencés lélekkel”, mely merítve az évezredes tradícióból tud innovatív módon jövőt építeni. Kara Ákos kiemelte, hogy az apátság jelentős szerepet vállal a térség turizmusának fejlesztésében, kapcsolódva állami beruházásokhoz, mely a Pannonhalmán épülő új idegenforgalmi központtal, a települést a megyeszékhellyel összekötő kerékpárúttal és a helyben épülő uszodával egyre teljesebbé válik.

Az átadó-megáldó ünnepségen részt vett Várszegi Asztrik nyugalmazott főapát, Matusz Hugó pannonhalmi perjel, Baán Izsák bakonybéli perjel és a bencés közösség számos tagja. Megjelent a magyar állami élet több képviselője, köztük Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke; Hegyi László egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár; Győr alpolgármestere; Ravazd és Pannonhalma polgármesterei.

A megáldást követően Tihanyi Fülöp egykori bencés diák, a sörfőzde sörfőzőmestere mutatta be a sajtó képviselőinek a létesítményt. A három teremben felállított géppark magyar gyártmányú főzőberendezései a legkorszerűbb technológia alkalmazását teszik lehetővé. A pannonhalmi sör minőségének garanciája a belga apátságokban használt kiváló alapanyag, melyet a legmodernebb vízprofil képző technológiával párosítanak. Így a sörfőző víz tökéletesen illeszkedik a sörök stílusához.

A pannonhalmi sörcsalád tagjai 2020-ban

Blonde – szűretlen világos sör. A nyár italának szánt, üdítő, önmagában is kellemes, a maláta édeskés karakterét és a komló citrusos keserűségét hordozó sör.

Dubbel – felsőerjesztésű szűretlen barna sör. Karamellás édesség, visszafogottan komlózott keserűség, banános, mazsolás illatú krémes hab jellemzi.

Tripel – felsőerjesztésű, magas alkoholtartalmú szűretlen világos sör. Jellemzői a komló citrusos, gyümölcsös ízvilága, a közepesen testes, száraz kortyérzet.

Quadrupel – magas alkoholtartalmú barna sör. Karammelás ízvilágú sör, főként desszertekhez és vadhúsokhoz.

*

Az értékesítésről bővebb információt ITT találnak. A termékek elérhetők a főapátság vendéglátógységeiben és ajándékboltjaiban Pannonhalmán és Budapesten. 

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria