Szerzetesi szociális intézmények ápolásvezetői találkoztak Budapesten

Megszentelt élet – 2022. április 8., péntek | 9:00

A Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciáinak Irodája március 10-én a szerzetesi irodában találkozót szervezett a szerzetesi fenntartású szociális intézményekben dolgozó ápolásvezetőknek, vezető ápolóknak és a szakmai irányításért felelős munkatársaknak. Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó beszámolóját szerkesztve közöljük.

Az ország egész területéről jelentkeztek és érkeztek kollégák a szerzetesi iroda tárgyalójában rendezett találkozóra. Több intézményből nem tudtak Budapestre utazni a munkatársak, számunkra online részvételt biztosítottak a szervezők.

A szerzetesi fenntartású szociális intézmények fenntartói és intézményvezetői 2019 óta rendszeresen beszélnek és találkoznak egymással. A helyzetet nehezítette, de a megbeszélés szükségességét erősítette a Covid-járvány elleni védekezés. Nagyon sok jogszabályváltozás volt ezzel kapcsolatban, a szociális intézményi tanácsadó igyekezett mindenkit a lehető leggyorsabban tájékoztatni a változásokról, kormányrendeletekről, eljárásrendekről. Voltak személyes és online találkozók is, ahogy a szabályok engedték. Minden alkalom azt erősítette, mennyire fontos az együtt gondolkodás, egymás megismerése és megerősítése. Mindezt továbbgondolva jutottak arra, hogy nemcsak vezetői szinten szükséges találkozót szervezni, hanem a különböző szakmacsoportoknak is.

Az ápolásvezetők találkozóján többen elmondták, hogy az ország különböző részében dolgoznak, többnyire egyedül, sokszor úgy érzik, hogy nem tudják kivel megbeszélni a gondjaikat, és nem tudnak segítséget kérni senkitől. Ezért örültek nagyon ennek az alkalomnak.

Az elmúlt időszak legnagyobb nehézségét a járvány egymást követő hullámai jelentették. Ennek kezelése nagyon sok gyakorlati kérdést vetett fel, a fenntartóknak és az intézményvezetőknek is sok döntést kellett hozniuk. Az iroda segítséget nyújtott a rendeken belüli és az intézményi döntések előkészítésében. A hosszú ideig tartó látogatási és kijárási tilalom további súlyos gondokat jelentett az ellátásban, együtt dolgozták ki a kontakt nélküli látogatás (üvegfal, mikrofonos üvegen átbeszélő rendszerek) lehetőségeit.

A találkozó résztvevői és az online bekapcsolódók is nagyon sok személyes élményt mondtak el a járványkezelés nehézségeivel kapcsolatban az átélt helyzeteket felelevenítve.

Külön időt szántak az aktuális szakmai kérdések összegyűjtésére és azokra az általános problémákra, amelyekkel minden szociális szolgáltatás küzd: ilyen például a szakdolgozói utánpótlás, a továbbképzés, a szakápolás kérdései.

A következő találkozót szeptemberben tartják.

Forrás: Formanek Tamás/MSZKI; Szerzetesek.hu

Fotó: Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria