Böjti receptek a bakonybéli bencés kolostorból

Megszentelt élet – 2023. március 15., szerda | 13:01

Új szakácskönyv jelent meg a bakonybéli bencés Szent Mauríciusz Monostor és az Ab Ovo Kiadó közös kiadásában Bakonybéles – Böjtös receptek a monostori konyháról címmel. A könyv a Monostorkosságok című sorozat második kötete.

Míg Nagy Ferenc Károlyné – Toókos János OSB Bakonybélszín című könyvében a bakonybéli monostor ünnepi ételeiből kínáltunk válogatást, ebben a kötetben a böjtös fogások sorakoznak. A perjel bevezetőjéből kiderül: a szerzetesi böjt lényege nem a koplalás. Az ételeik ilyenkor is táplálóak és jóízűek, csak éppen nem esznek akármit, vagy nem annyit, mint máskor.

Szerzetesi szakácskönyveket Magyarországon lámpással keresve se nagyon találunk: a csíksomlyói ferencesek 1690-es években keletkezett, s utóbb a protestáns nyomdász, Misztótfalusi Kis Miklós neve alatt elhíresült receptgyűjteményén kívül csak a csornai premontreiek adtak ki egyet a közelmúltban. Pedig a monostorok, rendházak konyháin most is érdemes bekukkantani a fedők alá: másfél ezer éves szabályok irányítják a szakácsokat – itt, Bakonybélben Borikát és János testvért –, akik mai alapanyagokból, mai eszközökkel, mai embereknek főznek.

Hogy milyen szabályok? A szakácskönyv olvasói ezekkel is megismerkedhetnek. Melyik időszakban, milyen jeles napokon böjtölnek, hogyan lehet összeegyeztetni a böjtöt az ünnepnapokkal, mit egyen az ember, ha egyszerre kell fát vágni vagy havat lapátolni és megtartani a fogadalmat… Az ételeik takarékosak és egyszerűek, bárki elkészítheti őket.

A legolcsóbb, leghétköznapibb hozzávaló is Isten ajándéka, s a keveset is többnek érezzük, ha a közös asztalnál, szeretetben mondunk érte a tányér fölött áldást és köszönetet.

Nagy Ferenc Károlyné – Toókos János OSB Bakonybéles - Böjtös receptek a monostori konyháról című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8.; nyitvatartás: hétfő-péntek 9–18 óráig).

Forrás: Szent Mauríciusz Monostor webáruháza

Fotó: Szent Mauríciusz Monostor Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria