Elhunyt Gian Paolo Salvini SJ, a Civiltà Cattolica egykori főszerkesztője

Megszentelt élet – 2021. március 25., csütörtök | 11:12

Március 21-án, életének 85. évében elhunyt Gian Paolo Salvini. A jezsuita szerzetes pap a társadalomtudományok jeles ismerője volt. 1985-től 2011-ig – a lap 171 éves történetében a leghosszabb ideig –, 26 éven keresztül állt az 1850-ben alapított legendás folyóirat szerkesztőségének élén.

Gian Paolo Salvini 1936. március 3-án született Milánóban. A Jézus Társaságába 18 évesen lépett be. Először közgazdaságtanból szerzett diplomát a Milánói Egyetemen, majd Innsbruckban licenciázott teológiából.

31 évesen szentelték pappá, 1967. május 28-án. Rendi szolgálata első két esztendejét a brazíliai Salvador di Bahiában végezte; 1969-től a milánói társadalomtudományi központ vezetője lett. 1977-től a Társadalmi Megújulások című folyóirat szerkesztőségét vezette, majd 1981-től 1984-ig a milánói San Fedele jezsuita lelkiségi és kulturális centrum igazgatója volt.

1984-ben Rómába rendelték, a La Civiltà Cattolica szerkesztőségébe, és a következő évben rábízták a folyóirat irányítását. E feladatot 26 éven át odaadóan látta el. Átadva a főszerkesztői feladatkört Antonio Spadarónak, 2011-től nyugalmazott szerkesztőként továbbra is folytatta újságírói tevékenységét a lapnál.

Szerkesztői és írói tevékenysége mellett számos egyéb közéleti tevékenységet is folytatott. 15 éven át az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa konzultori tisztét töltötte be; tagja volt a bresciai VI. Pál Intézet tudományos bizottságának és a Pápai Teológiai Akadémiának.

„Már a sekrestyében álltunk, beöltözve a vasárnap reggeli nyolc órai szentmisére, amikor hozták a hírt, hogy Gian Paolo atya elment, alig fél órája. Köztünk élt, a Kaniziusz Szent Péterről nevezett rendházunk betegrészlegén, amióta február 9-én hozzánk került a szerkesztőségből. Súlyos vérbetegsége egyre fáradtabbá tette, de csak a beszédét lassította, elméje továbbra is kitűnően működött. Mi pedig kérdezgettük, mert Salvini atya itt, Rómában majd 40 éve testközelben élte meg a Vatikán mellett a pápák, a Szentszék és világegyház eseményeit. Pár napja már tolókocsiban jött közénk, és tudtuk, hogy közel az órája... P. Lombardi, egykori rádiós igazgatónk, jelenleg a szerkesztőségi rendház elöljárója, naponta jött hozzánk meglátogatni közösségének tagját, egyúttal pedig egykori mentorát, hiszen éveken át együtt dolgoztak” – olvashatók a Vatikáni Rádió híradásában a jezsuita rendtárs, Vértesaljai László személyes hangvételű szavai.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria