Firenzében találkoztak az európai domonkos rendi provinciálisok

Megszentelt élet – 2022. április 25., hétfő | 18:50

A firenzei Santa Maria Novella-kolostorban rendezték meg április 19. és 23. között a domonkos rendi tartományi elöljárók és európai helynökségi vezetők (IEOP) éves találkozóját. Az eseményen részt vettek és tanúságot tettek az Ukrajnában maradt domonkos szerzetesek.

A találkozón huszonkét elöljáró vett részt a rend mesterével, Gerard Timoner atyával, a főtanács néhány tagjának kíséretében; valamint Ukrajna vikáriusa, aki rendtársaival együtt Kijevben maradt, hogy a lakosság mellett álljon. A rendezvényen jelen voltak a római Santa Maria Sopra Minerva-kolostor novíciusai is.

A résztvevőket Antonio Cocolicchio atya, a közép-olaszországi rendtartomány elöljárója és a firenzei közösség tagjai köszöntötték.

A találkozó minden napján több ülést tartottak, melyek egyikén Mario Primicerio tartott előadást Tiszteletreméltó Giorgio la Piráról.

A résztvevők látogatást tettek a Szent Márk Múzeumban, amely a firenzei Piazza San Marco ősi domonkos kolostorban található, amely Fra Angelico freskóiról híres; a Szent Márk-bazilikában szentmisét mutattak be. A napközbeni liturgiákat a Santa Maria Novella bazilikában tartották a domonkos rend három hivatalos nyelvén – spanyolul, angolul és franciául.

Április 21-én este a közgyűlés résztvevői Paolo Fresu és az Alborada vonósnégyes koncertjén vettek részt. A rendezvényen befolyt összeget Ukrajnába küldik, az országban maradt menekültek és domonkos szerzetesek megsegítésére. Az adományt Lengyelország domonkos tartománya kezeli, amely e nehéz történelmi időben a jótékonyság példájaként szolgál. A lengyelországi domonkos kolostorokat befogadóotthonná alakították át az orosz–ukrán háború elől menekülők számára. Krakkóban több mint száz embert helyeztek el. Az ukrajnai háború okozta szenvedések enyhítésére szolgáló segélyhálózat gyorsabbá és biztonságosabbá tétele érdekében a lengyel barátok weboldalt is indítottak, ahol bárki, aki szeretne ehhez hozzájárulni, megtalálja a szükséges információkat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria