Klebelsberg Kuno-díjat kapott Roboz Etelka Don Bosco-nővér

Megszentelt élet – 2021. november 24., szerda | 10:00

A november 8. és 14. között rendezett Klebelsberg Kuno Hét keretében a budapesti Klebelsberg Kultúrkúria adott otthont idén is az egykori vallás- és közoktatásügyi miniszterről elnevezett díj átadásának november 12-én. Az elismerést 1992 óta adományozza a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat (VÖK) a pesthidegkúti közélet kiemelkedő alakjainak.

Az ünnepség az intézmény udvarán kezdődött, ahol megkoszorúzták Klebelsberg Kuno szobrát. Beszédet mondott Rósa Viktor, a Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium igazgatója.

A színházteremben Őrsi Gergely polgármester ünnepi beszédében többek között a pesthidegkúti közösség példaértékű összetartó erejét és a hagyományok iránti tiszteletét hangsúlyozta.

A Klebelsberg Kuno-díjat idén Roboz Etelka nővérnek (Segítő Szűz Mária Leányai – Don Bosco Nővérek) ítélte oda az önkormányzat. Az elismerést Őrsi Gergely polgármester és Csabai Péter önkormányzati képviselő, a VÖK elöljárója adta át a kitüntetettnek.

Roboz Etelka nővér életpályáját Csere István önkormányzati képviselő és a Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola igazgatója méltatta.

Roboz Etelka 1939-ben született. A II. kerületben, a Vízivárosban nőtt fel, és már lánykorában érezte az elhivatottságot, hogy nővér legyen. A szerzetesi fogadalmat 1960-ban – az akkori politikai viszonyok miatt titokban – tette le. Tanító lett, majd matematikatanári diplomát szerzett. Egy évre eltiltották a tanítástól, mert templomba járt. Az elsők között végezte el a teológián a világiak számára indított hitoktatói képzést.

A Segítő Szűz Mária Leányai – Don Bosco Nővérek 1990-ben Pesthidegkút-Ófalun telepedtek le, Etelka nővér ekkor lett házfőnök.

A rend fókuszában az ifjúság nevelése áll. Roboz Etelka egyházi óvoda alapításába kezdett, a Don Bosco Nővérek Szent Család Óvodája 1996-ban nyitotta meg kapuit. A pesthidegkúti közösségi élet részévé tette a szombati oratóriumot és a nyári családi táborozást is. Példáját látva sokan léptek be a szerzetesrendbe.

Az eseményen részt vett Gór Csaba, Perjés Gábor és Makra Krisztina önkormányzati képviselő is. Az ünnepi műsorban közreműködött az Óbudai Danubia Zenekar Ütőegyüttese.

Forrás: Szaléziak.hu

Fotó: Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria