Kórházlelkészség a világjárvány idején

Megszentelt élet – 2020. június 12., péntek | 12:32

Máté Mária Magdolna Teréz ferences nővérként lelkigondozói szolgálattal vesz részt a Pécsi Egyházmegye által működtetett Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség munkájában. A szerzetesnővér beszámol a Lélekerősítő telefonos szolgálat nyújtotta lehetőségekről is.

Bár a klinikákon személyes jelenléttel ebben az időszakban nem tudunk kapcsolatba kerülni a betegekkel és a kórházi dolgozókkal, a kórházlelkészség kegyelmi és virtuális csatornáin keresztül mégis igyekszünk támogató és megtartó szolgálatunkat folytatni és felkínálni.

Hitem és meggyőződésem szerint a kegyelmi csatornán keresztül válhat most a leghatékonyabbá a szolgálatunk.

Az Ószövetségi Szentírásnak az a képe elevenedik meg előttem (Kiv 17,8–16), amikor Józsué harcol a népért, Mózes pedig Áron és Húr segítségével ugyanerre a szándékra az imádság szolgálatát végzi a hegyen. Amíg az imádság nem lankad, addig Józsué és csapata erős és a harcban is fölényben vannak, és amikor az imádság erőtlenné válik, a harcosoknak is fogytán lesz az erejük és az ellenség kerekedik felül.

Hiszem, hogy a frontvonalban harcoló és a betegség félelmeivel, magányával viaskodó embertársainknak láthatatlanul, de hatékonyan tudjuk eljuttatni az imádság kegyelmi csatornáján át Isten vigaszát, erejét. E két küzdelem egyike sem nélkülözhető a járvány legyőzésében.

A kitartó, hűséges imádság mellett nagyon fontosnak tartjuk, hogy felelősségteljes és találékony gondossággal elérhetővé tegyük a járvány és egyéb betegségek miatt szenvedő emberek, valamint a róluk közvetlenül gondoskodó és fokozottan megterhelt egészségügyi dolgozók számára a lelki segítségnyújtás és egyéb gyakorlati háttérszolgálatok különböző formáit.

A Pécsi Egyházmegye Kórházlelkészsége keretében létrehozott Lélekerősítő telefonos szolgálat is ezt a célt szolgálja.

Naponta 9 és 12, illetve 15 és 19 óra között papok és mentálhigiénés szakemberek térítésmentesen rendelkezésre állnak és fogadják azok hívását, akik lelki terheik könnyítése érdekében ezt a szolgálatot igénylik. Mivel tudjuk, hogy a megosztott fájdalom csökken, a megosztott öröm pedig növekszik, bátorítok mindenkit, hogy éljen ezzel a lehetőséggel.

A Lélekerősítő telefonos szolgálat a +36/72/513-030-as telefonszámon hívható.

Szöveg: Máté Mária Magdolna Teréz/Pécsi Egyházmegye

Fotó: Pannon Tv hírarchívum

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria