Középpontban a keresztény–iszlám vallásközi párbeszéd – Irakban járt Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem

Megszentelt élet – 2022. szeptember 11., vasárnap | 18:49

Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem szeptember 6. és 9. között több, a vallásközi párbeszédet elősegítő találkozón vett részt Irakban. A vallásközi párbeszédet szolgáló munkája elismeréseként Vászit tartomány Kulturális Tanácsától „Iraki Kultúráért" arany érdemérmet vehetett át.

Husszein imám halála évfordulójának negyvennapos időszaka alatt rendezték meg a 2018-ban és a 2021-ben Irakban megalapított vallásközi párbeszéddel foglalkozó két kutatóintézet éves ülését, a Vászit tartománybeli Al-Kútban. A Vásziti Egyetemen működő Iszlám és Keresztény Párbeszéd Központjának szimpóziumát Szuromi Szabolcs Anzelm társelnöknek A napi ima szerepe a síita és a katolikus mindennapi vallásos életben című előadása nyitotta meg.

Ehhez hasonlóan ő tartotta a Kut University College (Al-Kút), a Vásziti Egyetem (Al-Kút) és az Al-Nisoor-i Egyetem (Bagdad) együttműködésében egy éve létrehozott Ábrahám-vallások közötti Párbeszéd Központja tanulmányi napjának plenáris előadását, A Boldogságos Mindenkor Szűz Mária’ megnevezés tartalma a síita teológiai tanításban címmel.

Látogatása második szakaszában Szuromi Szabolcs Anzelm ebben az évben is felkereste a legkiemelkedőbb iraki szent helyeket: Kerbelát, Nedzsefet és Kúfát, ahová a bizonytalan belpolitikai helyzet ellenére több tízmilliós zarándoktömeg érkezett.

A hivatalos program keretében a professzor személyes hangvételű megbeszéléseket folytatott többek között Abdul Mahdi Al-Karbala sejkkel Kerbelában; valamint Saleh Al-Hakimmal, a Husszein Imámrol elnevezett Párbeszéd és Béketeremtés Intézetének igazgatójával, valamint Izz Aldeen Al-Hakim sejkkel Nedzsefben.

Vászit tartomány Kulturális Tanácsa szeptember 6-án megtartott ünnepi ülésének zárásaként az elmúlt egy évtizedben Irakban végzett, a vallásközi párbeszédet nagymértékben szolgáló munkájának elismeréseként Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem professzornak az „Iraki Kultúráért” arany érdemérmet adományozta.

Forrás és fotó: Csornai Premontrei Apátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria