Lelkigyakorlat Péliföldszentkereszten – Úton Emmausz felé a Szalézi Család

Megszentelt élet – 2019. május 4., szombat | 17:00

Tadeusz Rozmus, a közép- és észak-európai szalézi régió vezetője, a rendfőnök munkáját segítő Egyetemes Tanács tagja tartott lelkigyakorlatot Péliföldszentkereszten a húsvétot követő „fényes héten”, április 22–27. között a szalézi szerzeteseknek, nővéreknek és világi munkatársaknak.

A rendfőnök ajánlását követve, miszerint a képzésben együtt vegyenek részt a megszentelt életet élő és világi szaléziak, a korábban a szerzeteseknek fenntartott lelkigyakorlatra Ábrahám Béla tartományfőnök meghívta a Szalézi Családba tartozó Segítő Szűz Mária Leányait, valamint a szalézi karizmában a szerzetesekkel osztozó, de családban élő világiakat is, akiket a rend alapítója, Bosco Szent János szalézi munkatársaknak nevezett el.

A magyar szaléziak körében már megszokottnak számító indiai, vietnámi, nigériai és lengyel misszionáriusok mellett részt vett a lelkigyakorlaton a szerbiai Muzslyáról érkező Kalapis Sztoján és Varga Zoltán szalézi atya is.

Az Út a szalézi szentség felé című lelkigyakorlatot Tadeusz Rozmus angol nyelven vezette, magyar tolmácsolással, a prédikációkat viszont olaszul mondta (szintén tolmácsolással), azok kedvéért, akik ezt a nyelvet jobban értik. „Az emmauszi út a mi utunkat jelképezi a szentség felé” – jelölte meg a központi témát, amelyet több oldalról is megközelített, hétköznapi, konkrét helyzeteken, életünk kihívásain keresztül szemlélve, arra törekedve, hogy minél többet megosszon az őt hallgatókkal a szalézi hivatás szépségéből.

Az emmauszi út liturgikus szempontból is aktuális volt, hiszen a húsvétot követő hét erről szól. A téma hatalmas, a lelkigyakorlat vezetője ezért csak bizonyos sarkalatos pontokra fókuszált – természetesen előtérbe helyezve a szalézi szempontokat. 

A tanítványok „szíve lángol”, ahogyan feltárul számukra az írások értelme. Így lángolt a résztvevők szíve is – szerettek volna még maradni, de mindenkinek vissza kellett térni a maga Jeruzsálemébe: a közösségébe, családjába, munkahelyére, hogy belsőleg átalakulva, hivatásában megerősödve elvesse a szeretetből fakadó remény magvait. Hogy folytassa küldetését, még jobban szeresse Jézust, radikálisabban és érthetőbben tegyen róla tanúságot.

Tadeusz atya arra hívta a résztvevőket, hogy miután befejeződött ez a lelkigyakorlat, folytatódjon személyes erőfeszítéssel, hogy elmélyítsék tudásukat az életszentségről, és megvalósítsák azt a saját életükben.

A cikk teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria