Megújultak a gödöllői Premontrei Iskolaközpont épületei

Megszentelt élet – 2018. szeptember 24., hétfő | 18:20

Szeptember 22-én átadták a felújított gödöllői Premontrei Iskolaközpont sportudvarát és B-épületét, melyet Balogh Péter Piusz O. Praem. kormányzó perjel áldott meg. Az ünnepség után egész napos sportrendezvényt tartottak az iskola diákjainak.

Soltész Miklós az átadóünnepségen hangsúlyozta: a keresztény nevelés, amit a premontrei szellemiség biztosít, nemcsak a tárgyi tudásra fordítja a gyerekek figyelmét. Az államtitkár szerint jelentős az igény a színvonalas oktató-nevelő munkát végző egyházi iskolák iránt.

A szeptember 22-én tartott átadóünnepségen a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára adta át a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium és Kollégium megújult részeit. Az alapításának 900. évfordulójára készülő Premontrei Rend életében jelentős fejlesztések Magyarország kormánya több mint félmilliárd forintos támogatásából valósulhattak meg.

Takácsné Elek Borbála intézményvezető a rendezvényen elmondta: az iskola egyik központi épülete a B épület, az úgynevezett „erdei istálló”, ahogy a diákok nevezik a sportcsarnokot.

Az eseményen részt vett Vécsey László, Gödöllő és térsége országgyűlési képviselője és Ullmann Péter nyugalmazott kormányzó perjel.

A megújult épületegyüttest Balogh Péter Piusz, a Gödöllői Premontrei Perjelség kormányzó perjele áldotta meg, aki elmondta: a munkák jövőre új kollégium építésével és az iskolaközpont melletti uszodának az iskolai használatba történő bevonásával folytatódnak. A beruházás az A épületben 255, a B épületben pedig 1385 négyzetmétert érint.

A munkaterv első részeként megújult az A épület irodasora, elvégezték a Norbertinum nyílászáróinak cseréjét, a B épület felújítását és jól felszerelt természettudományi szaktantermeket alakítottak ki. Emellett új tantermeket is létrehoztak, sor került a tornacsarnok ablakainak cseréjére, az erdei sportcsarnok, valamint a sportudvar teljes felújítására.

A jelenleg a gödöllői Takács Menyhért út 2. szám alatt működő Premontrei Szent Norbert Gimnázium jogelődjét 1923-ban hozták létre. Az iskolát a trianoni béke által feldarabolt országból érkező, a háború után megszüntetett kassai, rozsnyói és nagyváradi rendi gimnáziumok szerzetes tanárai munkájával indították el. Ebben a formájában 1948-ig működhetett, amikor a többi egyházi gimnáziummal együtt államosították, épületeit elkobozták, majd 1992-ben élesztették újra.

Forrás: Kormany.hu; Magyarépítők.hu

Fotó: Gödöllői Premontrei Perjelség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria