Múzeum nyílt a felújított valdoccói Don Bosco-házban

Megszentelt élet – 2020. október 9., péntek | 10:26

Október 2-án, pénteken sajtótájékoztatót tartottak Valdoccóban a teljesen megújult Don Bosco-ház bejárata előtt. Az épületben impozáns múzeumot alakítottak ki Bosco Szent János tiszteletére. 3-án, szombaton átadták az épületet, majd 4-én, a vasárnapi szentmise után megnyitották a látogatók számára is.

Október 2-án, pénteken sajtótájékoztatót tartottak a múzeum bejáratánál, amelyet Giuseppe Costa szalézi szerzetes, a rend szóvivője moderált. A sajtótájékoztatón részt vett a szalézi Ángel Fernández Artime; a jól ismert műkritikus, Vittorio Sgarbi, valamint a Torinói Kulturális Alapítvány főtitkára, az építészeti projekt vezetője, a muzeográfiai projekt vezetője és a muzeológiai projekt felelősei.

A sajtótájékoztató után bemutatták a központot, ahol egykor a szalézi karizma megszületett. Az épületet azzal a céllal újították fel, hogy a zarándokok és turisták számára teljesen új formában tegye elérhetővé Valdocco kulturális örökségét.

Az új múzeum kialakításával a 19. század második felének eredeti helyiségeit szeretnék bemutatni. Mindezt kiegészítették a máriás, liturgikus és művészeti gyűjtemények kiállításával, de helyreállították a lakberendezést, a szöveteket, a művészi értékű és vallási jelentőségű tárgyakat is.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a múzeum egy olyan ember történetét idézi fel, aki sok ezer fiatal számára jelentett viszonyítási pontot az utóbbi kétszáz évben. Don Bosco nevelési módszere ma időszerűbb, mint valaha, s mélyen kapcsolódik Piemont életéhez és hagyományaihoz. 

„Don Bosco Szalézi Társaságának öröme és felelőssége, hogy az egész világon jelen levő szalézi család, Torino város zarándokai és turistái számára átadja a teljesen felújított múzeumot, amelyet Don Bosco oktatási és spirituális élményeinek eredeti helyén alakítottak ki” – jelentette ki a rendfőnök. 

A sajtótájékoztató végén vezetéssel tekinthették meg a vendégek az új múzeumteret.

Október 3-án avatták fel a Museo Casa Don Boscót. Október 4-én, a vasárnapi szentmise után, amelyet a rendfőnök mutatott be a Segítő Szűz Mária-bazilikában, megnyíltak a kapuk a nyilvánosság előtt is. Az érdeklődőknek ingyenes belépést biztosítottak.

A teljes cikk ITT olvasható.

Forrás és fotó: ANS-Torino/Szaléziak.HU

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria