Peruban a szaléziak online képzéssel zárkóztatják fel a hátrányos helyzetű fiatalokat

Megszentelt élet – 2020. november 6., péntek | 12:25

A szalézi rend 1997 óta van jelen az inkák Szent Völgyének fővárosában, Calcában. Azokat a fiatalokat vették gondjaikba, akiknek nem volt lehetőségük folytatni tanulmányaikat. A pandémiás időkben a rászoruló gyerekeknek online képzést tartanak, ami lehetővé teszi, hogy folytassák a tanulást.

A szalézi ház a járvány előtti időkben igazi befogadóközpontként működött a teljes lakosság számára: a mezőgazdasági munkások pihenőhelye; katekétákat képeznek a közösségek számára; előkészítik a szentségek vételére a gyerekeket; szombatonként pedig ifjúsági központtá alakul.

Azok a kiskorúak, akik ma a calcai Casa Don Boscóban laknak, korábban bizonytalan, szegényes körülmények között éltek és a szántóföldeken dolgoztak. A szaléziak gondoskodnak azokról az özvegy anyákról is, akiknek sok gyermekük van a gondozásukban, valamint olyan apákról, akik a városokba költöztek, hogy munkát találjanak.

A koronavírus-járvány tovább rontotta a lakosság helyzetét, mivel sok szülőnek el kellett hagynia a gyermekeit, hogy távolabbi bányákban keressen munkát; tisztában vannak azzal, hogy ez veszélyes munka, ugyanakkor csak így tudnak pénzt keresni a túléléshez. Ezeknek a gyerekeknek az iskola nem prioritás: a földeken végzett munka az elsődleges.

A calcai Don Bosco-házba érkező, nehéz sorsú gyermekek és fiatalok azonban megkapják a lehetőséget, hogy továbbtanuljanak, hiszen álmaik beteljesülését csak így tudják elérni. A szalézi házban nagy dolgozószobájuk van, ahol adott az online oktatáshoz szükséges valamennyi felszerelés: tanszerek és számítógépek, hogy folyamatosan kommunikálhassanak tanáraikkal.

„Az a célunk, hogy csökkenjen a különbség köztük és más hasonló korú gyerekek között, akiknek mindenük megvan” – mondják a calcai szaléziak.

A calcai Don Bosco-házban lakó fiataloknak ugyanakkor feladataik is vannak, mint például a takarítás és a mosás, vagy a kis tyúkól és a termőföld művelése.

A vidékről származó fiatalokat elszántságuk harcossá és állhatatossá teszi, s még a mostani járvány sújtotta időszakban is sűrű a napirendjük. Március óta nem hagyták el az otthonukat, hogy elkerüljék a fertőzést.

„Teljesítjük a megbízást, amit a szüleik adtak: megvédjük őket, kísérjük és oktatjuk őket” – mondják a szaléziak.

A járvány nem tudja megsemmisíteni ezeknek a fiataloknak az álmait, mert „ők Don Bosco gyermekei, aki nagy álmodozó volt” – hangsúlyozza Franz Reynaldo Quispe Pacheco, a calcai Casa Don Bosco oktatója.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria