Piarista hulladékgyűjtési akció a Hármashatárhegyen

Megszentelt élet – 2021. június 3., csütörtök | 17:49

Hulladékgyűjtési akciót szervezett június 1-jén a budapesti Piarista Gimnázium. A fenntarthatósági témanap keretében meghirdetett program alkalmával az iskola több száz diákja és a tantestület tagjai összesen tíz útvonalat jártak be, és ötvenzsáknyi szemetet gyűjtöttek. A végállomás a Hármashatárhegyi repülőtér volt, ahol közös imával és játékkal zárták a napot.

A tanárok és diákok közös szervezésében megvalósuló program célja a környezettudatos életre nevelés: a fiatalok figyelmének ráirányítása a teremtett világ gondozására, a természet értékeinek megbecsülésére, mindemellett pedig környezetvédelmi ismereteiket is gazdagíthatták. A program egyúttal remek lehetőséget kínált a hosszú online tanulást követően az egész iskola megmozgatására.

A hulladékgyűjtésbe az iskolaújság szerkesztősége is bekapcsolódott. Munka közben kérdezgették az akcióban részt vevő diákokat és tanárokat a programról. Személyes hangvételű beszámolójuk a Piarista Gimnázium hivatalos blogján, a PiariNsta oldalán ITT olvasható.

A hulladéktermelés, illetve a nem megfelelő újrahasznosítás komoly probléma, amellyel jelenleg nagyon nehezen tudunk megbirkózni. Idén Magyarországon eddig 874 666 tonna szemetet termeltünk. A világon átlagosan több mint 2 milliárd tonna szemét keletkezik évente – mindez elég ahhoz, hogy 800 000 darab 50 méteres medencét színültig töltsünk vele. A World Bank által készített kutatások szerint ez a szám 2050-re elérheti az évi 3,5 milliárd tonnát, ezzel közel élhetetlenné téve a földet. Bár talán már ez a rengeteg vészjósló adat is elég lenne a probléma szemléltetésére, még egy dolgot azonban érdemes megemlítenünk a kérdés tárgyalásakor: jelenleg a hulladékok csupán 16 százaléka kerül újrahasznosításra.

A budapesti Piarista Gimnázium tanárai és diákjai egyaránt fontosnak tartják a környezettudatosságot. Az iskola munkarendje – még akkor is, ha a tanárok nagy igyekezettel érdekes, változatos órákat próbálnak tartani – meglehetősen egyhangú. Tanórák és szünetek sorjáznak hasonló ritmusban hónapokon keresztül, nap mint nap. Ha egy fontos ügynek nagyobb hangsúlyt akarunk adni, akkor azt ki kell szakítanunk ebből a megszokott munkarendből, valami gyökeresen mást kell csinálnunk.

„A mi iskolánk esetében, amely a főváros közepén van, még inkább indokolt, hogy kimozduljunk az erdőbe, amikor a teremtésvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos napot szervezünk” – mondta el Horváth Bálint igazgató, hozzátéve: „azt gondolom, hogy a katolikus iskolának ez a terület egyre fontosabb lesz. A Laudato si’ kezdetű enciklika hiánypótló szöveg, hiszen a fenntarthatóság, a környezetvédelem kérdéseit tágabb perspektívába helyezi. Lelkesítő olvasni Ferenc pápának ezt a teremtett világról szóló dokumentumát. A vallásos nevelésünknek egy újabb, fontos dimenziója ez, amely a korábbi évtizedekben talán nem kapott megfelelő hangsúlyt.”

Sághy Ádám hittanszakos tanár arról számolt be, egy óra alatt mennyi szemetet sikerült összeszednie osztályával az egyébként szeméttől látványra nem éppen duzzadó területen: „Rengeteget! Nagyon büszke vagyok az osztályra. Borzasztóan fontosnak tartom, hogy a környezetünket és a teremtett világot a magunk lehetőségeinkhez képest tisztán és élhetően tudjuk tartani. Ez közösségépítés és a környezet megmentése egyszerre” – fogalmazott. Hangsúlyozta: „Érdemes tudatosítani magunkban, mit miért teszünk; csak azért, mert társadalmi nyomásként kötelező erejűnek érezzük az ilyen megmozdulásokat, vagy azért, mert valóban látjuk értelmét és fontosnak tartjuk?

Ez a nap pont arra jó, hogy a diákok felfogják a kérdés súlyát és tudatosítsák felelősségüket. Nem elhanyagolható része a mai napnak a közösségépítés sem, valamint a példamutatás.”

Az akciót a tanári kar és a diákok is egyaránt sikeresnek könyvelhették el, hiszen közel ötven zsáknyi szemetet sikerült összeszedniük a hármashatárhegyi erdő környékén. Az akcióban tüsténkedő diákok számára fontos tapasztalat is volt a hulladékgyűjtés, hiszen nehezen érthető meg, hogy miért van ennyi szemét az erdőben. „Sajnos sok emberben nem tudatosul, hogy ez a következő nemzedékeknek fog nagyon nagy gondot okozni, nem nekik. Az emberekből a kulturáltság és a jóra való odafigyelés hiányzik” – fogalmazott az egyik résztvevő. 

A piaristák több hasonló, fenntarthatósággal kapcsolatos programot is terveznek a jövőben, hogy az iskola tanulói számára további mankókat biztosítsanak a környezettudatossággal kapcsolatban.

Forrás: Budapesti Piarista Gimnázium

Fotó: Márkus Roland, Szőke-Brandt Áron

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria