Protestánsokat is elismertek a jezsuiták Szent Ignác-díjjal a kassai vértanúk ünnepén

Megszentelt élet – 2023. szeptember 10., vasárnap | 16:00

A miskolci jezsuita gimnázium gazdasági tanácsadója, a Management by Jesus önkéntese, a püspökszentlászlói Életrendezés Házát működtető házaspár, a rendtartomány jogásza, a Jézus Szíve-templom karnagya. Ők kapták a Szent Ignác-díjat szeptember 7-én, a magyar jezsuita provincia védőszentjei, a kassai vértanúk ünnepén.

Az ünnep alkalmával a jezsuiták megvendégelték a munkatársakat, barátokat, a rend családtagjait és partnereiket.

Míg a kassai vértanúk – Grodzieczki Menyhért, Kőrősi Márk, Pongrácz István – a 17. századi protestáns-katolikus küzdelmek során haltak mártírhalált, a magyar rendtartomány idén Szent Ignác-díjjal ismert el egy evangélikus lelkésznőt, Cseri Gyula református lelkész özvegyét, Cseri Katalint. A Management by Jesus vezetőképző korábbi önkéntese, a pesti jezsuita közösség segítője a provincia négy munkatársával – Braun Jánosnéval, Mészner Krisztinával, Piffkó Lászlóval és feleségével, Erzsébettel, valamint Rónaszéki Tamással – együtt részesült az elismerésben. (A laudációk ITT olvashatóak.)

Az ünnepen nem ez volt az egyetlen motívum, amely megidézte a Jézus Társasága alapítóját. András Attila provinciális délután a rendtartomány munkatársait – köztük jezsuitákat – a Párbeszéd Házába hívta, hogy néhány órára együtt időzzenek el a Loyolai Szent Ignác által a későbbi nemzedékekre hagyományozott lelkigyakorlatok világában. Az apropót a dobogókői Manréza lelkigyakorlatos ház harmincadik születésnapja, a keretet pedig Tornya Erika RSCJ moderálásával három kerekasztal-beszélgetés adta, melyen felemelő tanúságtételek hangzottak el a témában.

Az első beszélgetésben a rendtartomány fiatalabb munkatársai – Érsok Gábor, Halasi Gábor, Janka György és Sütheő Sára – elevenítették fel lelkigyakorlatos élményeiket.

A második körben a közép- és idősebb nemzedék tagjai – Bartal Attila, Goda Eszter, Piffkó László és Török Ferencné, Ilona – osztottak meg olykor megrendítő emlékeket a lelkigyakorlataikról.

Végezetül a dobogókői Ignáci Lelkiségi Központban végzett három lelkigyakorlat-kísérő, Kercsmár Zsolt, Őss Mónika és Sebők Ágnes osztotta meg tapasztalatait.

Ezután András Attila provinciális és rendtársai szentmisét mutattak be a pesti Jézus Szíve Jezsuita Templomban, melyre a munkatársakon kívül meghívták a jezsuiták családtagjait, a rendtartomány barátait és partnereit, majd az este a templom kertjében kötetlen együttléttel zárult.

Forrás és fotó: Jezsuiták

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria