Szegénység és nevelés – Konferencián vettek részt a szerzetesi fenntartású iskolák nevelői

Megszentelt élet – 2021. november 23., kedd | 13:43

A Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája Szegénység és nevelés címmel november 19-én, Szent Erzsébet ünnepén konferenciát szervezett a szerzetesi fenntartású iskolák nevelői számára Gödöllőn. A rendezvénynek a Premontrei Iskolaközpont adott otthont.

A konferenciát abból a felismerésből kezdeményezték, hogy a szerzetesrendek fogadalmukból eredően mélyen elköteleződtek a szegénység mellett, ezért ennek az elköteleződésnek meg kell jelennie küldetésükben is. A közösségvállalás és elköteleződés mellett a konferencia másik célja a tanulás volt.

Három előadás hangzott el. Varga Kapisztrán OFM a szegénység teológiai vonatkozásait tárta fel, Farkas Zsombor szociológus a magyar társadalom állapotára világított rá a statisztikák és számok tükrében, L. Ritók Nóra pedig szolgálatát is bemutatva fogalmazott meg fontos szempontokat és kérdéseket, amelyek mind a nevelőt, mind a nevelési intézményt érintik. Mindhárom előadás és az utána következő tanúságtételek is, a szegények körében szolgálatot teljesítőktől, segítettek újrafogalmazni a motivációt, átgondolni és újratájolni a küldetést.

A délután programja a közös valóságelemzés, tervezés és alkotás volt: egy problémát meglátva hogyan tudunk konkrét kérdéseket megfogalmazni, azok közül a legfontosabbat kiválasztani, és megoldására tervet készíteni. A kérdések pedig, amelyekkel az asztaloknál a résztvevők dolgoztak, kinek-kinek a saját konkrét világából jöttek a délelőtt hallottak alapján.

A szervezők célja nem csupán egy konferencia megrendezése volt. Sokkal inkább egy bátor kérdésfeltevésre hívták az intézményfenntartókat és a nevelői közösségeket: vajon elég közel vagyunk-e a szegényekhez; felismerjük-e őket, és ők ismernek-e bennünket; vannak-e az evangéliumból eredő, elegendő válaszaink a szegénység hívására? Ezt átgondolni nem egy nap feladata. Érintődni, találkozni és tudatosabb módon továbbindulni – ez történt azokkal, akik részt vettek ezen a találkozón.

Forrás: Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

Fotó: Gödöllői Premontrei Iskolaközpont

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria