Szerzetesi fenntartású szociális intézmények vezetői találkoztak Budapesten

Megszentelt élet – 2022. december 4., vasárnap | 13:00

A Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájában november 8-án tartott találkozóra az ország egész területéről érkeztek intézményvezetők és gazdasági vezetők a szerzetesi fenntartású szociális intézményekből.

Benkóczy Máté, a Servitor Nonprofit Kft. ügyvezetője Energiabeszerzés és -gazdálkodás 2022–2023 című előadásban arról beszélt, milyen szerződéses feltételek megtartására kell idén kiemelten figyelni, milyen megtakarítási lehetőségei vannak egy intézménynek, illetve, hogy a Servitor keretszerződés milyen védelmet és lehetőséget biztosít a megtakarításra és egyes kockázatok csökkentésére.

Előadása után kérdésekre válaszolt a gazdasági szakember. Sok gyakorlati tanács hangzott el, hogy az intézmények mivel tudnak spórolni az energiaárak jelentős növekedése miatt kialakult helyzetben. A résztvevők megosztották egymással gyakorlati tapasztalataikat.

A második meghívott előadó, Vukovári Viktor ügyvéd, munkajogi szakjogász személyesen nem tudott részt venni a programon. Előadását – a szakember a találkozóra elküldött prezentációja alapján – Formanek Tamás ismertette vázlatosan, aki az egész szakmai nap szervezője és vezetője volt.

„A kötelező szülőtartás: az erről szóló jogszabály kimondja, hogy a nagykorú gyermeket peres eljárással kötelezhetik arra, hogy anyagilag rászoruló szülője vagy rokona számára tartásdíjat fizessen. Így az idősek eltartásának felelőssége némileg áthárulhat a családtagokra. Ezzel a törvénnyel azonban kevesen vannak tisztában, és a köztudatban számos tévhit és félinformáció kering a valódi alkalmazásával kapcsolatban is. Így hát ideje tiszta vizet önteni a pohárba: mit jelent pontosan a kötelező szülőtartás, mikor kerülhet sor peres eljárásra, és hogy néz ki a jogszabály alkalmazása a gyakorlatban, különös tekintettel a szociális törvény szerinti jogterületre?” – szerepelt Vukovári Viktor előadásában, mely részletesen foglalkozott a térítési díj és annak behajthatóságának kérdésével. A rövid ismertetést sok kérdés és élénk beszélgetés követte.

Riedel Miklós, a ferences tartományfőnökség főépítésze Úton a fenntarthatóság felé címmel tartott előadást, leszögezve: az energia nem véges; az a kérdés, hogy miként jutunk hozzá, és hogyan gazdálkodunk vele. Az előadó nagyobb távlatba helyezte a jelenlegi energiaválság okozta helyzetet.

Ezt követően élénk beszélgetés alakult ki, hogy a gyakorlatban milyen lehetőségei vannak az intézményeknek, hogy csökkentsék energiaszükségletüket, az épületek adottságait figyelembe véve.

Szöveg és fotó: Formanek Tamás/MSZKI

Forrás: szerzetesek.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria