Bruce Springsteen a bostoni jezsuita egyetem diákjainak: Legyetek érzelmileg nagylelkűek!

Nézőpont – 2020. szeptember 15., kedd | 20:39

Bruce Springsteen, becenevén The Boss (Főnök), amerikai énekes, zenész, gitáros köztudomásúlag katolikus. A bostoni jezsuita egyetem, a Boston College idén őt kérte fel, hogy köszöntse az elsőéves hallgatókat. A Vigilia szerkesztősége közösségi oldalán adott közre részletet a zenész beszédéből.

Nyolc évig katolikus iskolába jártam, és azt hittem, ennyi idő után könnyen el tudok majd szakadni a hitemtől. De nem tudtam. A vallásgyakorlástól néha eltávolodtam, de a hitemtől soha. A hitem megmaradt, és elevenen hat a szerzeményeimre. Sokszor visszanyúlok bibliai fordulatokhoz. Elsősorban spirituális dalszerzőnek tartom magam: az emberek lelkét akarom megérinteni. Akárcsak nektek, nekem is van érettségim, de főiskolára nem jártam, és mivel már hetvenéves vagyok, nem is fogok diplomát szerezni. Én a zeneiparban nőttem fel, ott formálódott az életem. Az a világ egyáltalán nem rossz, de azért sajnálom, hogy a főiskola kimaradt az életemből. A következő négy évet olyan helyen fogjátok tölteni, ahol a szellemi élet a legfontosabb. A szellemi élet pedig csodálatos. A lelki élet mellett az emberi tapasztalatok csúcsát jelenti.

Aztán válasszatok majd olyan foglalkozást, ami boldoggá tesz titeket, ami miatt szívesen keltek fel és indultok munkába reggel, és ami módot ad rá, hogy könnyű szívvel nyugovóra térjetek este. És fontoljátok meg, hogyan tudtok visszaadni valamit abból, amit kaptatok, mert higgyétek el, az ember mindig többet kap, mint amennyit adni tud.

Tanuljátok meg, hogyan tudtok szeretni másokat, és hogyan tudjátok elfogadni mások szeretetét. Fejezzétek ki az érzéseiteket, beszéljetek a belső életetekről, s legyetek érzelmileg nagylelkűek a barátaitokkal és a házastársatokkal. Legyetek tájékozott, tevékeny és elkötelezett polgárok. Az országotoknak szüksége van rátok, a gondolkodásmódotokra, az energiátokra, a szeretetetekre. Igen, a szeretetetekre. Szeressétek az országotokat, de legyetek kritikusak, ha nem teljesíti az eszményeiteket és a saját eszményeit.

Hogy mire vagyok a legbüszkébb? Hát, a gyerekeimen kívül leginkább arra, hogy már több mint harminc éve házasságban élek. Semmi nem tágítja ki annyira az ember látóhatárát és semmi nem segít annyira a személyes növekedésben, mint ha elkötelezi magát egy tartós kapcsolat mellett, s megosztja valakivel az életét. Semmi nem változtatott meg annyira, semmi nem tett hozzám annyit, sem a munkám, sem a sikereim, mint a feleségemhez, Pattihoz fűződő kapcsolatom. Semmi nem ér fel ehhez.

Forrás és fotó: Vigilia Szerkesztőség Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria