Erdő Péter az MTI-nek: A pandémiában az emberek visszatértek a templomokba

Nézőpont – 2022. február 3., csütörtök | 13:21

A Magyar Katolikus Egyház 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust követő lelkipásztori feladatairól beszélt a Vatikánban Pietro Parolin szentszéki államtitkárral Erdő Péter bíboros, prímás, akit Ferenc pápa esetleges újabb magyarországi látogatásával kapcsolatban kérdezett az MTI február 2-án, szerdán.

„Bizakodó vagyok, de azt hiszem a konkrét előkészületekről még korai lenne beszélni – hangsúlyozta Erdő Péter a Szentatya esetleges magyarországi látogatásával kapcsolatban. – Még néhány hónapot várni kell, hogy tényleg komolyan mérlegelhessük, konkrétan mikor kerülhet sor a pápa ismételt látogatására.”

Ferenc pápa 2021. szeptember 12-i budapesti látogatásának, melyen az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét mutatta be, öt hónap elteltével is „erős a visszhangja, kedvező az emléke” a Vatikánban – fogalmazott az esztergom-budapesti érsek. Megjegyezte: „Csodálattal néznek a magyar katolicizmusra, hogy ilyen nagyszerű rendezvénysorozatot meg tudott valósítani.”

A Szentszéknél „a magyar kulturális értékekről és a Magyarországon szerzett tapasztalatokról is nagyon pozitívak az élmények”.

Az MTI-nek nyilatkozva Erdő Péter elmondta, hogy a Vatikánban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia aktuális lelkipásztori koncepcióiról beszélt, melynek középpontjában az ifjúság iránti figyelem áll. Annál is inkább, mivel számos óvodát, iskolát, felsőoktatási intézményt tartanak fenn – tette hozzá a bíboros.

A főpásztor arra is emlékeztetett, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem idén ünnepli harmincéves jubileumát, miután 1992-ben kapta meg a püspökkari elismerést. Azóta a szegedi Gál Ferenc és az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem is megkezdte működését.

Erdő Péter kiemelte, hogy az egyházi oktatási intézmények – a katolikus szellemiség és kultúra elmélyítése mellett – jelentős szerepet vállalnak az oktatási felzárkóztatásban is. Világméretű problémát jelent az alapfokú oktatás gyenge színvonala, ami korlátozza és negatív irányban határozza meg az emberek életpályáját és sorsát, kizárva őket a színvonalas felsőoktatásból – mondta a főpásztor. Mint fogalmazott:

Magyarország példát mutat, mivel „nem szakadt szét a társadalom és az oktatás, és Egyházunk küldetése is az, hogy ne is szakadjon szét”.

A vállalt feladatok között említette a periférián működő iskolák, hátrányos helyzetű gyermekek felkarolását, hangsúlyozva, hogy az a tudásszint emelkedéséhez vezet. A Szentszék példamutatónak tartja a magyarországi egyházi oktatás társadalmi szerepét. „Éppen az oktatás, valamint a fiatalokkal való kapcsolat lehetne a témája, a lelkipásztori koncepciója Ferenc pápa esetleges következő magyarországi látogatásának” – fejtette ki Erdő Péter bíboros.

A vatikáni megbeszéléseken szó volt az oktatási intézmények működését biztosító szerződésekről, többek között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem campusának kialakításáról, és az egri katolikus egyetem működtetéséről, finanszírozásáról a főpásztor megjegyezte: „De nem várhatjuk sült galambként a támogatásokat, a majd csak lesz valahogy gondolkodás helyett, akár a tudományos kutatásban, akár az oktatás tökéletesítésében komolyan ki kell vennünk a részünket.”

A bíboros hangsúlyozta, hogy a pandémiában a hitélet nyújtott támogatást sokak számára, és arra is felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi két évben „visszatértek az emberek a templomokba, a gyóntatószékekbe, valamint az egyházi programokra is”. Budapesten is – a világjárvány előtti időszakhoz képest – emelkedett a templomba járók száma, „és ez nagyon bátorító, azt jelenti, hogy

az emberekben spontán él az a bizakodás, hogy jobban kell és van miért újrakezdeni, velünk van a gondviselő Isten és megyünk tovább”.

Erdő Péter részt vett azon az ünnepségen, amelyen a Pápai Aranyérmet és a hozzá kapcsolódó pápai oklevelet vehette át Vörös Győző ókorkutató, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja a jordániai Machaerus-hegyen végzett ásatásokért. Vörös Győző eredményei a magyar tudomány teljesítményét bizonyítják – jelentette ki a bíboros, prímás. Hozzátette, hogy a magyar egyházi egyetemek régészei számos kutatást végeztek Közel-Keleten.

Forrás: MTI

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria