Folyton ugyanazon vitatkoztok a pároddal? Egy röpima segít megtörni az ördögi kört

Nézőpont – 2019. november 5., kedd | 18:31

Vannak, akiknél az anyagiak, vannak, akiknél a szülők, esetleg valamilyen feladat elvégzése jelentik azt a témát, amelynél újra meg újra kitör a vita. Ilyen állandósult nézeteltérés szinte minden házasságban előfordul.

Hiába tudjuk, hogy már ezerszer megfutottuk ugyanazokat a köröket, és a múltkor sem jutottunk előbbre a vitával, mégis újra meg újra belekeveredünk, utána pedig marad a rossz szájíz. Érezzük, hogy jó lenne kilépni ebből, jó lenne, ha soha többet nem vesznénk össze ugyanazon a témán – de nem látjuk, hogyan lehetne kitörni ebből a körből.

Az Aleteia egyik szerzőjének a Jézus-ima vált be:

Uram, Jézus Krisztus, élő Isten fia, könyörülj rajtam, bűnösön.

A magyarországi katolikus hívek számára nem ismeretlen ez az ima, sőt a róla szóló, a Sapientián rendezett konferenciák (ITT és ITT) sikere arról tanúskodik, hogy népszerűsége is töretlen.

Az Egyesült Államokban nemrég Robert Barron püspök a Word on Fire missziós médiaszolgálat adásában ajánlotta a hívek figyelmébe a Zarándok elbeszélései című kis könyvet, amely nálunk is sokakkal megismertette ezt a keleti keresztény imát.

A zarándok a szüntelen ima parancsát, páli intelmét próbálja teljesíteni a Jézus-ima ismétlésével, az Aleteia számára író feleség pedig vissza-visszatérő vitáikban hívja segítségül. Többször is elmondja magában, hol a saját nevét szőve bele, hol a férjéét, hol kettejükért könyörög: „…könyörülj rajtunk, bűnösökön!” Azt tapasztalta meg, a haragja rögtön szertefoszlik ennek az imának hatására. Van, hogy nem elsőre vagy nem teljesen; van, hogy el kell vonulni meditálni az ima szavain, kérni az Urat magunkért, a másikért, a gyerekeinkért.

Nem csodafegyver a Jézus-ima ilyesféle személyre szabott ismétlése, de talán másoknak is segíthet kimozdulni a helyzetből. Ahelyett, hogy dühösen fortyognánk magunkban, imádkozzunk a másikért. Ezzel saját magunk vesszük át a kezdeményezést, egy jobb, új irányba kormányozzuk a házasságunkat és a családunkat – biztat az Aleteia.

Avilai Szent Teréz szerint az ima a szeretet cselekedete – ezt éli át a feleség, aki férjéért imádkozik. Érzi, hogy növekszik a szeretete a másik iránt, amikor beleszövi nevét az imába. És azzal, hogy Isten irgalmát kéri a maga és a férje számára, elismeri azt is, hogy mind a ketten bűnösök, és nagy szükségük van az Úr segítségére.

Forrás: Aleteia.org

Fordította: Verestói Nárcisz

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria