Hogyan készüljünk lelkileg pünkösd ünnepére? – Öt jótanács Orosz Lóránt ferences szerzetestől

Nézőpont – 2023. május 23., kedd | 20:08

Orosz Lóránt OFM, a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely vezetője öt jótanácsot adott arra, miképp erősíthet meg bennünket a háromnapos pünkösdi ünnep.

1. Vegyük elő a humorérzékünket!

Jézus értünk vállalt halála és föltámadása ezzel az ünneppel válik teljessé. A kiáradó Szentlélek hét ajándékot oszt ki, amelynek befogadásával együtt lehet igazán okosan és szépen élni. Ezek a bölcsesség, az értelem, a jótanács, a tudomány, a lelki erősség, a jámborság és az istenfélelem. Plusz a humor, amely ott rejtőzik ezekben, és amely színesebbé és könnyebbé varázsolja a kapcsolatainkat. Például azzal, hogy tudunk nevetni a félreértéseken és saját magunkon is.

2. Élvezzük az életet!

Ahogy a természet is virágba borul, kizöldell, úgy visznek ezek az ajándékok a mi életünkbe is dinamikát, életerőt, hogy legyen kedvünk élni. Nálunk Szentkúton ez egy háromnapos ünnep. Mária a Szentlélek jegyese volt, az emberek közül ő az, aki a legközelebb áll a Szentháromság harmadik személyéhez. Mária az, aki segít nekünk a Lélek ajándékait befogadni. Amióta munkaszüneti nap a pünkösdhétfő, azóta lehetőségünk van arra, hogy megnyújtsuk ezt az ünnepet. Akár úgy, hogy a szentkúti ünnepi szentmisét összekötjük egy kirándulással.

3. Hallgassunk!

Nem véletlen, hogy a Lélek széllel érkezik. Az Apostolok cselekedeteiben is az szerepel, pünkösdkor nagy szél támadt. Meg kell tudni hallani ezt a hangot. A Szentlélek ajándékainak befogadásában segít az Istenhez való hűségünk. Ha nem engedjük, hogy elsodorjon az élet, ha szentségi életet élünk, azaz mindennap imádkozunk, részt veszünk a vasárnapi szentmiséken és két-három havonta elvégezzük a szentgyónást, akkor stabilan tudunk Isten jelenlétében maradni, és így könnyebb meghallani a Lélek sugallatait.

4. Kövessük az intuícióinkat!

Ahogy a teológusok mondják, a Szentlélek korszakát éljük. Ezért is nagyon fontos, hogy hallgassunk rá. De hogyan halljuk meg? Az Isten iránti hűség segít megkülönböztetni a Lélek szavát attól, amikor nem ő szól hozzánk. A megkülönböztetés adománya a jótanács, a bölcsesség és az tudomány ajándékában lakozik. Fontos, hogy tudjuk követni az intuíciónkat. Nem biztos, hogy rögtön megy, ugyanakkor tanácsot is lehet kérni olyanoktól, akik az Istennel való kapcsolatukban előrébb járnak, mint mi.

5. Zarándokoljunk!

Szentkútra a pünkösdi három nap alatt több mint 10 ezren érkeznek gyalogosan, biciklivel, kocsival vagy autóbusszal. Az egynapos zarándoklatok közül a legtöbbet az abasáriak gyalogolnak, akik egy embert próbáló negyven kilométeres lelki túrán vesznek részt, a Mátrán keresztül. A szécsényiek huszonöt kilométeres utat tesznek meg a Cserhát keleti lankáin, évszázadok óta tartva ezt a szokást – lehet csatlakozni hozzájuk.

Forrás és fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria