Kereszténynek lenni reményteli – Egy egri egyetemista is tanúságot tett a pápa előtt a Sportarénában

Nézőpont – 2023. április 30., vasárnap | 10:15

Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának második napján, április 29-én délután tizenegyezer fiatallal találkozott, és beszédet intézett hozzájuk a budapesti Papp László Sportarénában. Az eseményen négy fiatal tett tanúságot, köztük az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem 3. évfolyamos közösségszervezés szakos hallgatója, Nagy Krisztina. Részleteket közlünk a vele készült interjúból.

– Mi volt a fontos számodra, amikor a tanúságtételre készülve papírra vetetted a gondolataidat?

– Az, hogy egyértelműen jelezzem: mindannyiunk életében vannak nehézségek, és ez teljesen rendben van. Ugyanakkor Jézus (...) maga az, aki minden ilyenen keresztül tud minket vinni. A mindennapi istenre találás gondolatát szerettem volna átadni a találkozó résztvevőinek és mindenkinek, akihez eljutnak a mondataim. Nagyon fontos tudatosítani magunkban, hogy nem vagyunk egyedül! Teljesen rendben van, hogy vannak jobb és rosszabb napok az életünkben, de az, hogy Istenhez tartozunk, felemel, át tud lendíteni bennünket a mélyebb pillanatokon. Ez volt a fő üzenetem.

– Hol tart most szerinted a katolikus egyetem fiatalsága, mennyire nyit a hit felé, illetve a te személyes tanúságtételednek esetleg milyen eredményei vannak?

– Akik katolikus háttérből jönnek és ebben a közegben nőttek fel, nyilvánvalóan nyitottak. (...) Fontos, hogy mindannyiunk életében legyen egy olyan ember, aki tud minket húzni, segíteni. És persze mi is nyitottabbá válhatunk ezután arra, hogy újra és újra tanúságot tegyünk, hívjuk, bátorítsuk a többieket. Úgy érzem, igazából rajtunk múlik, hogy a társaink mennyire lesznek nyitottak a hit felé.

– Ha az emberi élményen, örömön túl is kérdezhetek, milyen szellemi élmény volt, milyen többletet adott neked ez a mai, igazán különleges nap?

– Nagyon jó volt Jézus jelenlétében lenni. Lehet, hogy sokan azt gondolják, hogy a fiatalokat nem érdekli Isten, nincsenek közel Őhozzá. Mi annak a bizonyítékai vagyunk, hogy ez nincs így. Ez erőt ad nekem is: van miért tanúságot tenni. Nagyon fontos, hogy ennyien együtt voltunk egy közösségben...

Az, hogy Krisztus földi helytartójával találkozhatunk, leírhatatlan. Ezt nem lehet egy szóban vagy mondatban megfogalmazni. (...) annál többet jelenleg nem tudok mondani, hogy csodálatos, mindannyiunkat feltöltő élmény volt ez a találkozás. A pápa nagyon közvetlen volt, valóban mindannyiunk szívéhez szólt. Aki ott volt, nemcsak azt érezhette, hogy általában a magyar fiatalsághoz beszél a Szentatya, hanem – szerintem – mindenki személy szerint átvehetett egy-egy mondatot.

(...) Kereszténynek lenni reményteli. Így élek.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem harmadéves hallgatójával készített interjú teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Fotó: Lambert Attila, Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria