Közelgő pápai út Abu-Dzabiba – Helyszíni magyar olvasói levél az előkészületekről

Nézőpont – 2019. január 29., kedd | 12:51

2019. február 3. és 5. között Ferenc pápa Abu-Dzabiba utazik, hogy nemzetközi vallásközi találkozón vegyen részt és találkozzon a helyi keresztényekkel. Tellis Katalin, Dubaiban élő olvasónk levelét, helyzetjelentését az előkészületekről szerkesztve adjuk közre.

Az abu-dzabi Sheikh Zayed-nagymecset

Miközben Magyarország lázban ég Ferenc pápa csíksomlyói látogatása miatt, megosztanám tapasztalataimat a Szentatya egy másik útjáról, melyre február 3. és 5. között kerül sor az Egyesült Arab Emírségekben.

A Ferenc pápa látogatásáról szóló hír nem olyan régen, december első felében látott napvilágot. Történelmi útról van szó, mivel katolikus egyházfő eddig még nem járt az Arab-félszigeten. Ennek ellenére nem fog túl sok időt az Egyesült Arab Emírségekben tölteni: a program szerint mintegy másfél nap áll rendelkezésére, hogy eleget tegyen hivatalos látogatásának Abu-Dzabiban, az elnöki palotában, majd a muszlim tanáccsal találkozzon a hatalmas Sheikh Zayed-nagymecsetben. Vallásközi találkozón is részt vesz, illetve az utolsó napon felkeresi az abu-dzabi Szent József-székesegyházat, és szentmisét celebrál egy stadionban, mielőtt búcsút venne az itt élőktől.

A Szent József-székesegyház

Most, a látogatás előtt egy héttel az izgalom a tetőfokára hág, ugyanis az előzetes információk szerint csak 120-130 ezren lehetnek olyan szerencsések, hogy találkozhatnak a Szentatyával; ebből körülbelül 38 ezren a stadionban, a többiek pedig azon kívülre kaphatnak jegyet. A becslések szerint viszont közel egymillió lehet a régióban élő katolikusok száma (főként Fülöp-szigetiek, illetve indiaiak). A pápalátogatásra Abu-Dzabiba várják a püspökség alá tartozó jemeni, ománi és más közel-keleti hívőket is, akiknek külön regisztrációra nyújtanak lehetőséget – illetve nyújtottak: a honlap szerint már beteltek a helyek. Sőt, van, aki csak ezért utazik oda Indiából – és ez csak egy példa a sok közül. Az érdeklődés tehát hatalmas, az újságok sorshúzásról cikkeztek (a jegyek ingyenesek), meg arról, hogy a plébániáknak kvótáik lesznek.

A jegyhez jutás első lépése az volt, hogy regisztrálni kellett a plébánián, majd várni az újabb értesítést, egészen vasárnap éjszakáig: egy héttel a látogatás előtt jelent meg az a megnyugtató hír, hogy minden regisztrált jegyhez jut (melyet személyi igazolványukkal vehetnek át), sőt ingyenes buszjáratokat indítanak Dubajból és más városokból a fővárosba.

A résztvevőknek sok áldozatot kell hozniuk a Ferenc pápával való találkozásért: február 5., kedd munkanap lévén, szabadságot kell kivenniük; az abu-dzabi közös és kötelezően használandó parkolóból a buszok kora hajnalban indulnak, egy pontig visznek el, ahonnan gyalog érhető el a pápai szentmise helyszíne. A parkoló hajnali 5-kor zár: vagyis addig mindenkinek addig oda kell érnie, aki szeretne részt venni a 10.30-kor kezdődő szentmisén.

Paul Hinder püspök, dél-arábiai apostoli helynök a következőket írta a pápa látogatására készülve: „Az Egyház muszlim országbeli katolikus migránsaiként feladatunk, hogy tanúságot tegyünk az egységről, tiszteletről, kölcsönös szeretetről, ugyanakkor alázatosak legyünk.”

A pápalátogatás témája – „Tégy engem békéd eszközévé” – Szent Ferenc békeimájából való, és kifejezi azt az imaszándékot, hogy a Szentatya látogatása az Egyesült Arab Emírségekben Isten békéjét hirdesse minden jóakaratú ember szívében.

A pápalátogatás logóján egy galamb látható, csőrében olajfaággal – a galamb fehér és sárga színe a vatikáni zászlót idézi. Az Egyesült Arab Emírségek színeit a galamb testén jelenítik meg, ezzel is kifejezve, hogy Ferenc pápa a béke követeként látogat az arab országba.

A pápalátogatás weboldala ITT érhető el.

Fotó: La Stampa/Vatican Insider

Magyar Kurír

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria