Legfőbb szervező a Jóisten – Nemzeti zarándoklat és a NEK felajánlása Fatimában

Nézőpont – 2019. július 13., szombat | 10:15

Különleges lelki élményeket jelentenek a 2007-ben alapított, legnagyobb hazai zarándokiroda, a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-START Zrt. együttműködésében indított vonatos zarándokutak, melyeknek egyházi fővédnöke Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke. Budai László ügyvezetővel beszélgettünk.

– Idén januárban Önök reagáltak leggyorsabban a hírre, hogy Ferenc pápa Erdélybe látogat. Idén két zarándokvonatot indítottak Csíksomlyóra, ami a csodával határos. Milyen tapasztalatokat szereztek?

– Csodálatos volt megélni a csodát. Egy nappal azelőtt, hogy megjelent volna a pápalátogatás hivatalos híre, január 10-én éppen Erdélyben tartózkodtam. Este egy telefonhívás révén értesültem a közelgő apostoli látogatásról. Azonnal léptünk. Így közel két hét feszített szervezői munka nyomán, január 24-én tartottunk egy sajtótájékoztatót az idei zarándokutainkról, hagyományosan Veres Andrásnak, az MKPK elnökének a részvételével, amikor hivatalosan is bejelenthettük a pápai misére tartó zarándokvonat indítását. Érdekes volt a világhálón szemlélni, több mint öt oldalon keresztül jöttek az ezzel foglalkozó linkek. Ilyen hatalmas érdeklődés még nem volt egyetlen sajtóeseményünk iránt sem az irodánk történetében. Kicsit aggódtam, de fölöslegesen, mert megtelt a pápai és a pünkösdi vonat is.

Különösen nagy örömöt jelentett számunkra, hogy a pápai szentmisére tizenhét kocsiból álló szerelvénnyel mentünk, ez volt minden idők második leghosszabb csíksomlyói vonata.

Rendben elindult, majd hazaérkezett ez a hatalmas szerelvény. A vonaton utazott Udvardy György pécsi megyéspüspök, a tegnapi napon kinevezett veszprémi érsek, az esztergomi szeminaristák Kovács Zoltán rektorral, jelen volt a budapesti Központi Szeminárium rektora, Marton Zsolt is, kinevezett váci püspök, sok pap, szerzetes, hívek sokasága, Burbela Gergely verbita szerzetes, a zarándokvonatok lelkivezetője. Emellett párhuzamosan hat busz is velünk tartott a misére, összesen közel ezernégyszáz zarándok.

– Ismét nagy feladat előtt állnak: a püspöki konferencia tagjai és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) titkársága nemzeti zarándoklatot hirdet, és Önöket kérte meg ennek lebonyolítására. Hogyan készülnek erre?

– Régóta dolgozunk ezen, arra számítunk, hogy nagyon sokan fognak csatlakozni. Természetesen végigjárjuk Fatimát, a magyarok keresztútját, ellátogatunk a Szent István-kápolnába is. Lesz szentmise, és megismerjük a kegyhely egyéb részeit is. A lelkivezetőnk Palánki Ferenc megyéspüspök lesz, mint az egész Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízottja.

A legfontosabb eseménye ennek a zarándoklatnak október 28-a, amikor a debrecen-nyíregyházi főpásztor vezetésével felajánljuk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK) a Szűzanyának, Fatima szívében, a Jelenések kápolnájában. 

A nemzeti zarándoklatot közösen szervezzük a Magyar Kurírral és a NEK titkárságával. Óriási megtiszteltetés ez számunkra. Remélem, hogy a közös szervezés segítségével nemcsak a határokon belül, hanem az egész Kárpát-medencéből és azon túlról is képviselni tudjuk a magyarságot. Szeretettel hívjuk és várjuk a teljes magyarságot Magyarországról, a Kárpát-medencéből és a nagyvilágból, Sydney-től Los Angelesig, Brassótól Kassáig. Százötven–kétszáz zarándokot várunk az útra.

– Hogyan fogadták azt a hírt, hogy Ferenc pápa engedélyezte: Međugorjéba hivatalosan is lehet zarándoklatot szervezni?

– Nagyon nagy örömmel. Éppen most jöttem vissza Međugorjéból, ahol az utat készítettük elő. Zarándokvonattal érkezünk, az út lelkivezetője pedig Székely János szombathelyi megyéspüspök lesz.

Helyszíni tapasztalataim szerint Međugorje a vatikáni bejelentés hírére mintha friss levegőt kapott volna. Ez a hely nemcsak az emberiség gyóntatószéke, hanem a rengeteg sebtől vérző világ gyógyító helye is, ami rendkívül fontos.

– Július 1-jén jelentették be, hogy idén is lesz szentté avatás Rómában, október 13-án: Ferenc pápa a szentek sorába emeli – mások mellett – John Henry Newman bíborost…

– Erre az időpontra már korábban elkezdtünk szervezni egy zarándokutat, közösen a Magyar Kurírral. Megvan a zarándokvezetőnk, Kuzmányi István személyében, a lelkivezetőnk pedig Urbán Erik ferences szerzetes, az erdélyi rendtartomány provinciálisa, a csíksomlyói kegytemplom korábbi igazgatója lett, aki nagy örömömre azonnal igent mondott. Minden összeállt, amikor hallottam a hírt, hogy október 13-án, a zarándoklatunk tervezett időpontjában a pápa szentté avatja Newman bíborost. Az Úristen mindent jól elrendezett... Az angol bíboros az általam egyik legtöbbet olvasott, boldoggá avatott személy; mindig óriási hatással volt rám. A dolgok ilyenszerű egybeesése is azt bizonyítja, amit kezdettől fogva vallok, hogy a Jóisten a legfőbb szervezőnk, tenyerén hordoz minket a gondviselés.

Fotó: Merényi Zita

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria