Szemléletfrissítés a gazdaság területén – Megújult a Sapientia Főiskola képzése

Nézőpont – 2023. augusztus 23., szerda | 13:40

Megújult a Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) képzés a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. Az érdeklődők szeptembertől az Emberközpontú Gazdaság (EKG) szakirányú továbbképzés keretében tanulhatják a KETEG szellemiségét. A változásokról a szak felelőse, Baritz Sarolta Laura OP nővér ad információkat.

– Melyek a legfőbb változások a régihez képest, mik az Emberközpontú Gazdaság képzés újdonságai?

– Az eddigi kétéves (négy szemeszteres) szakirányú esti/levelező képzést egyéves képzésre rövidítettük le, így két szemeszterben hallgathatják meg a felvételt nyert hallgatók a KETEG program tananyagát, az Emberközpontú Gazdaság (EKG) szellemében.

– Hogyan változik a tantárgyi struktúra?

– A tantárgyi struktúra megmarad: lesznek gazdasági, társadalomtudományi és teológiai/filozófiai témakörök – tanegységekként.

– Mit lehet tudni az oktatók személyéről?

– A tanárok is zömében ugyanazok maradnak, továbbra is a magas színvonalú képzést jelentik a Sapientia, a Corvinus, az ELTE, a PPKE, az NKE és a PTE teológus, filozófus és közgazdász oktatói, színesítve a fenntarthatóság, a teremtésvédelem, a vállalkozás szakértőivel.

– Kiknek, milyen területeken ajánlott ez a képzés?

– Mindazoknak ajánljuk, akik szeretnék megismerni azt az elvi paradigmaváltást a gazdaság területén, mely új szemlélet ad élhető gazdaságról, fenntartható világról, de tradicionális alapokon nyugszik. Olyan alapvetéseket tárgyalunk az egyéves képzés során, mint hogy a profit nem cél, hanem eszköz; továbbá a profitot nem maximalizálni, hanem optimalizálni kell; illetve nagyon fontos, hogy szemléletünkben az ember nem eszköze a gazdaságnak, hanem alanya és célja – azaz nem csupán munkaerő, erőforrás, fogyasztó, hanem test és lélek egysége. A képzés elvégzésével a hallgatók szakértői oklevelet kapnak, melynek megléte az etikus munkatársakat kereső cégeknél előnyt fog jelenteni.

– Melyek azok a fontos tényezők, amiket a jelentkezésről tudni kell?

– A jelentkezéshez diploma (minimum BA vagy régebbi) szükséges, illetve felvételi elbeszélgetésen kell részt venni.

A jelentkezési határidő szeptember 15. A jelentkezés részleteiről a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Tanulmányi Osztályán lehet érdeklődni. A tantervi hálót és a képzés ismertetőjét a https://sapientia.hu/kepzes/emberkozpontu-gazdasag oldalon találják.

Forrás és illusztráció: Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria