Ferenc pápa: Az önzetlenség és a nagylelkűség nyomait hagyjuk magunk után a Földön

Ferenc pápa – 2021. február 4., csütörtök | 15:52

Az ENSZ Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alapja (IFAD) ötödik alkalommal rendezi meg Rómában az őslakos népek fórumát. A pápa üzenetben fordult a február 2. és 4. között zajló online tanácskozás szervezőihez és résztvevőihez.

Videoüzenetében a pápa lelki közelségét fejezi ki az őslakos népek iránt, és hangsúlyozza az Egyház elkötelezettségét, hogy továbbra is együtt haladjanak előre ügyükben. Adjanak hangot közös meggyőződésüknek, hogy a globalizáció nem jelentheti mindenki egyformává tételét, figyelmen kívül hagyva a sokféleséget, és egy új típusú gyarmatosítást erőltetve a népekre – nyomatékosítja a Szentatya.

A kihívás leginkább a szolidaritás ösztönözte alternatívák megteremtésében áll, hogy

senki ne érezze magát mellőzve, de ne is erőltesse másokra saját irányát, amelyet az egyetlen helyes útnak tekint.

Éppen ellenkezőleg: jól tudjuk, hogy amikor a sokszínűség megfogalmazódik és kölcsönösen gazdagít, a népek közötti szeretetközösség kivirágzik és élénkebbé válik – fejti ki üzenetében Ferenc pápa. – Valójában egy olyan fejlődés előmozdításáról van szó, amelynek nem a fogyasztás az eszköze és a célja, hanem amely

valóban vigyáz a környezetre; amely meghallgat, tanul és nemesít.

Ebben az átfogó ökológiában a társadalmi igazságosság párosul a bolygó védelmével. Csak ezzel az alázatossággal küzdhetjük le az éhezést, és teremthetjük meg az igazságosságból és a jóságból fakadó tartós értékeken alapuló társadalmat.

A pápa azon reményének ad hangot, hogy a tanácskozás rengeteg szeretetből fakadó gyümölcsöt terem majd a világ javára, amelyet mindannyian együtt akarunk felépíteni, és amelyet kincsként, és nem szeméthalomként, kifosztottan szeretnénk átadni az utánunk jövőknek. Ezért figyeljünk arra – buzdít a Szentatya –, hogy mi előnyös mindenki számára. Ez teszi lehetővé számunkra, hogy

úgy haladjunk át ezen a világon, hogy az önzetlenség és a nagylelkűség nyomait hagyjuk magunk után

– anélkül, hogy földhöz ragadtan élnénk, lelki üresség vagy a csak saját magunkra figyelés bénítana, az individualizmus szomorítana el minket.

Videoüzenete végén Ferenc pápa Isten áldását kéri az őslakos népek közösségeire és mindazokra, akik elkötelezetten dolgoznak annak érdekében, hogy segítsék a bolygó legelnyomottabb területein élő embereket, akiket a természet tiszteletben tartásából és a természettel való együttélésből fakadó szépség áldása kísér.

*

A római tanácskozás témája: „Az őslakos táplálkozási rendszerek értéke: rugalmasság a Covid–19-járvány összefüggésében”.

A fórumot követően, február 8. és 12. között rendezik meg az „őslakos népek hetét”, melynek keretében kulturális programokon mutatkoznak be e közösségek. Az őslakos népek szervezetei, az IFAD és partnerei rendezésében megvalósuló eseményeket az IFAD weboldalán közvetítik – többek között őslakos szakácsokkal, filmesekkel, közéleti szereplőkkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az őslakos népek hetének keretében tartják e közösségek filmfesztiválját is.

A programok célja, hogy a hozzájáruljanak az őslakos népek álláspontjának megismeréséhez a táplálkozási rendszerekkel foglalkozó, közelgő ENSZ-csúcstalálkozóval kapcsolatban, továbbá hogy felhívják a figyelmet az őslakos népeket érintő kérdésekre.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: IFAD; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria