A pápa az LMBT-személyeknek: Isten Atya, és nem tagadja meg egyetlen gyermekét sem

Ferenc pápa – 2022. május 11., szerda | 14:44

Ferenc pápa spanyol nyelven írt levéllel válaszolt az amerikai James Martin jezsuita pap néhány kérdésére, aki leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT)-személyek lelkipásztori ellátásával foglalkozik. A Szentatya válasza május 10-én jelent meg a jezsuiták által a témában létrehozott, Outreach elnevezésű pasztorációs és missziós célú honlapon.

Isten „stílusa a közelség, irgalom és gyengédség” – így válaszolt röviden Ferenc pápa James Martin jezsuita pap kérdéseire, aki az LMBT-közösségben végzi apostolkodását.

Az amerikai szerzetes május 5-én spanyol nyelvű levelet írt a pápának, amelyben megkérdezte, hajlandó-e válaszolni néhány olyan kérdésre, amelyeket az LMBT-katolikusok általában feltesznek neki. Néhány nappal később kézírásos, spanyol nyelvű feljegyzést kapott a Szentatyától, válaszaival. Az eredmény egy mini-interjú lett, amelyet május 10-én tettek közzé a jezsuiták által létrehozott Outreach elnevezésű weboldalon.

„A kérdéseivel kapcsolatban egy nagyon egyszerű válasz jut az eszembe” – írta Ferenc pápa.

*

– Mi a legfontosabb dolog, amit az LMBT-személyeknek tudniuk kell Istenről? – hangzott James Martin amerikai jezsuita első kérdése Ferenc pápához.

– Isten Atya, és nem tagadja meg egyetlen gyermekét sem. Isten stílusa a közelség, irgalom és gyengédség. Ezen az úton találjátok meg Istent – válaszolt a pápa.

– Mit szeretne, ha az LMBT-személyek tudnának az Egyházról?

– Szeretném, ha elolvasnák Az apostolok cselekedeteit. Ott megtalálják az élő Egyház képét.

– Mit mond egy LMBT-katolikusnak, aki átélte az Egyház elutasítását?

– Szeretném, ha ezt nem az Egyház, hanem az Egyházon belüli személyek elutasításának tartaná. Az Egyház anya, és minden gyermekét magához hívja. Vegyük például a menyegzőre meghívott vendégekről szóló példázatot: „igazak, bűnösök, gazdagok és szegények stb. voltak jelen” (vö. Mt 22,1–15; Lk 14,15–24). A „tiszta vérből származó”, „szelektív” Egyház nem az Anyaszentegyház, hanem inkább egy szekta. 

* * *

Tavaly júliusban a pápa az Outreach 2021 webinárium alkalmából spanyol nyelvű, kézzel írt levelet küldött James Martinnak, amelyben kijelentette, hogy Isten „szeretettel közeledik minden gyermekéhez, mindegyikhez és minden egyes gyermekéhez. Szíve mindegyikük felé nyitva áll. Ő az Atya.”

„A lelkipásztori munkádra gondolva azt látom, hogy folyamatosan próbálod követni Istennek ezt a stílusát. Papja vagy mindenkinek, ahogy Isten is mindenki Atyja. Imádkozom érted, hogy ilyen módon tudd folytatni tevékenységedet, közel állva, együttérezve és sok gyengédséggel” – írta a pápa James Martin jezsuita papnak 2021 nyarán.

„Imádkozom híveidért, »plébániád tagjaiért«, mindazokért, akiket az Úr a közeledbe állított, hogy gondoskodj róluk, oltalmazd őket és segítsd növekedésüket a mi Urunk, Jézus Krisztus szeretetében” – zárta szavait Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria