Ferenc pápa vezetésével tartotta első ülését a megújult bíborosi tanács

Ferenc pápa – 2023. május 2., kedd | 9:51

Ferenc pápa jelenlétében kezdődött meg április 24-én a bíborosi tanács kétnapos ülése a Vatikánban. Ez a kilenctagú testület első ülése annak március 7-i megújítása után.

A megújult bíborosi tanács tagjai: Pietro Parolin államtitkár; Fernando Vérgez Alzaga, a Vatikán Városállam Pápai Bizottságának és a Vatikán Városállam Kormányzóságának elnöke; Fridolin Ambongo Besungu, Kinshasa érseke; Oswald Gracias, Mumbai érseke; Seán Patrick O’Malley, Boston érseke; Juan José Omella y Omella, Barcelona érseke; Gérald Lacroix, Québec érseke; Jean-Claude Hollerich, Luxemburg érseke; Sérgio da Rocha, São Salvador da Bahia érseke. A titkár Marco Mellino püspök.

A bíborosi tanácsot Ferenc pápa hozta létre, 2013. szeptember 28-i kirográfjával. (Kirográf: a Római Kúria számára kiadott pápai rendelet, melyet a pápa saját kezűleg ír alá nevének és sorszámának feltüntetésével – a szerk.) A testület feladata, hogy segítse a pápát az egyetemes Egyház kormányzásában, továbbá hogy tanulmányozza a Római Kúria felülvizsgálatára irányuló reformfolyamatot a Praedicate evangelium kezdetű apostoli konstitúció alapján, amelyet 2022. március 19-én tettek közzé.

A bíborosi tanács első ülését 2013. október 1-jén tartották. Legutóbbi, 2022 decemberében tartott ülésén a szinodalitásról szervezett szinódus kontinentális szakaszáról tárgyalt a testület.

A Szentszék Sajtótermének közleménye szerint Ferenc pápa is részt vett a megújult, kilenctagú bíborosi tanács április 24–25-i ülésén a Vatikánban, melyen a testület valamennyi tagja és titkára is jelen volt.

„A megbeszélés középpontjában a háborús és más konfliktushelyzetek álltak, amelyek a világ számos részét sújtják, valamint az, hogy az egész Egyház egységes béketeremtő erőfeszítésére van szükség” – áll a szentszéki közleményben. A kétnapos ülésen a különböző régiók társadalmi-politikai és egyházi helyzetéről, valamint az októberben esedékes püspöki szinódus előkészületeiről tárgyaltak. A Praedicate evangelium kezdetű apostoli konstitúció végrehajtása érdekében tett lépésekkel is foglalkoztak, „különös tekintettel a Római Kúriában a különböző szinteken folyó reform gyakorlatba ültetésére tett erőfeszítésekre” – szerepel a sajtóközleményben.

A bíborosi tanács következő ülését a tervek szerint júniusban tartják.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria