A Plébániai Evangelizáló Sejtek tagjait fogadta a pápa

Ferenc pápa – 2019. november 20., szerda | 11:29

Ferenc pápa november 18-án hatezer önkéntessel találkozott a vatikáni VI. Pál teremben, akik a milánói pap, Piergiorgio Perini által harminc éve alapított Plébániai Evangelizáló Sejtek tagjai. A keresztény szeretetből születő találkozás megváltoztatja az emberek életét; a tanúságtétel az evangelizálás útja – mondta a Szentatya.

A most kilencvenesztendős pap fáradhatatlan munkásságának köszönhetően létrejött hálózat mára a világ öt kontinensén elterjedt. A harmincadik évforduló ünneplésére hatezren gyűltek össze Rómában.

Az Úr időnként megengedi, hogy lássuk munkánk gyümölcsét – fogalmazott beszédében a pápa, a Piginek (ejtsd: pidzsí – a szerk.) hívott alapítóra utalva. – Perini atya immár 65 éve szolgál papként, 1977-től 2012-ig volt a milánói Sant’Eustorgio-bazilika plébánosa. A Szentatya arra buzdította a Plébániai Evangelizáló Sejtek tagjait: fáradhatatlanul kövessék a Szentlélek mutatta utat; ne torpanjanak meg az újtól való félelem miatt, ne lassítsanak a nehézségek láttán, melyek természetes velejárói az evangelizálásnak. „Ha missziós tanítványok vagyunk, akkor nem lankadhat a lelkesedésünk!” – mondta Ferenc pápa.

Plébániáinkon sok kezdeményezés működik, mégis gyakran nem tudunk mélyen belefolyni az emberek életébe. Ezért meg kell újítani a plébániai életet, ehhez pedig Isten szavát kell hallgatni, valamint halála és feltámadása misztériumát ünnepelni. Csak így lehet hatékony és termékeny az evangelizáló munka.

A pápa sajnálattal állapította meg, hogy különböző okokból sokan elmaradnak a plébániákról. Ezért sürgősen el kell érni őket ott, ahol élnek és dolgoznak.

Ha mi találkoztunk Krisztussal az életünkben, akkor nem tarthatjuk meg őt magunknak – figyelmeztetett Ferenc pápa. – Meg kell osztanunk ezt a tapasztalatunkat másokkal, ez az evangelizálás fő útja. Ne feledjétek: ahányszor találkoztok valakivel, megváltozhat az illető élete. Ez nem térítés, hanem tanúságtétel. Mindig is így működött.

Ahogy Jézus a tó partján meglátta az ott dolgozó Pétert, Andrást, Jakabot és Jánost, rájuk nézett, és ezzel megváltoztatta az életüket, úgy ez ma is bekövetkezhet. Ha a találkozás a keresztény szeretet gyümölcse, akkor megváltoztatja az emberek életét, mert a szívükhöz szól és mélyen megérinti őket.

Ferenc pápa arra hívta a Plébániai Evangelizáló Sejtek önkénteseit, hogy az igehirdetéssel tegyenek tanúságot az irgalomról, hogy így nyilvánvalóvá váljék: a figyelem, amit a legkisebbek iránt mutatunk, Jézusnak szól, hiszen ő velük azonosul.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria