Ferenc pápa avatja fel az Irgalmasság Házát Ulánbátorban mongóliai útjának végén

Ferenc pápa – 2023. július 18., kedd | 12:54

Szeptember 4-én, mongóliai apostoli útjának utolsó napján Ferenc pápa felavatja az Irgalmasság Házát, amely a helyi egyházi vezetők elgondolásából jött létre, többek között a Pápai Missziós Művek ausztráliai nemzeti igazgatóságának segítségével. A 2019-ben elindított projekt célja, hogy befogadó házként működve gondoskodást és támaszt nyújtson a rászorulók, a sebzettek számára.

Ferenc pápa szeptember 4-én, hétfőn 9.30-kor, mongóliai apostoli útjának utolsó nyilvános programján találkozik a helyi karitatív szervezetek dolgozóival, és a találkozó keretében felavatja az Irgalmasság Házát. A Szentatya ekkor mondja el utolsó beszédét, majd fél 12-kor tartják a búcsúztatási szertartást Ulánbátor Dzsingisz Kán nemzetközi repülőterén.

Ferenc pápa apostoli látogatásának ékesszóló befejezése ennek a most készülő épületnek a felavatása és megáldása, mivel az Irgalmasság Háza mintegy záloga és jelképe annak a jótékony szeretetnek, amely mongol földön a kis katolikus közösséget élteti. A közösség tagjai arra törekszenek, hogy tevékenységükkel mindenki javát szolgálják, kezdve a leggyengébbekkel. Az Irgalmasság Háza felavatására készülve nagy erővel dolgoznak az épület befejezésén. A projekt rávilágít arra is, hogy a missziós együttműködés mennyire gyümölcsöző az evangélium hirdetése és a jótékonysági művek támogatása terén.

A Pápai Missziós Művek Fides hírügynökségének beszámolója szerint az Irgalmasság Háza, amelyet Ferenc pápa avat fel szeptemberben, a helyi egyházi vezetők elképzelésének köszönhetően öltött formát. Létrehozását a Pápai Missziós Művek Catholic Mission néven ismert ausztráliai nemzeti igazgatósága is támogatta.

A projekt 2019-ben vette kezdetét. Giorgio Marengo ulánbátori apostoli prefektus (ma már bíboros) ekkor határozta el – miután a misszionáriusokkal is tanácskozott –, hogy szociális központot nyit a családon belüli erőszak áldozataivá vált nők és kiskorúak gondozására és megsegítésére. Az Irgalmasság Háza a projektben részt vevő személyek szándéka szerint olyan befogadó helyként működik majd, ahol a problémákkal küzdő és sebzett életű emberek gondoskodásra, vigaszra és békére találhatnak.

A most készülő Irgalmasság Házának székhelye egy használaton kívüli iskolaépület, amely korábban a Chartres-i Szent Pál nővérek tulajdonában volt Ulánbátor Bajangol városrészében. A háromszintes, alagsorral rendelkező épület nemcsak átmeneti menedékhely lesz nők és kiskorúak számára, akik menekülni kényszerültek otthonukból az elszenvedett bántalmazások miatt, hanem elsősegélynyújtó állomásként is működik majd, ahol gyógykezelésben részesítik a sérült hajléktalanokat, utcán élőket. A hajléktalanok többsége ugyanis nem részesülhet a nemzeti egészségügyi ellátórendszerben, ezért nem jutnak hozzá a közegészségügyi intézményekben történő kezeléshez. A szaktanácsadók és az önkéntesek célja továbbá, hogy elősegítsék a hajléktalanok és családjaik közötti kapcsolat helyreállítását, a családi megbékélési folyamatokat.

Az Irgalmasság Háza ideiglenes menedékhelyként működik majd a városba érkező vidéki menekültek számára is, akiknek nincsenek olyan rokonai, barátai, akik a kezdeti időkben felkarolhatnák őket. Az Irgalmasság Házának üzemeltetői a helyi rendőrséggel, szociális munkásokkal és a városrész egészségügyi intézményeivel együttműködve végzik majd munkájukat.

Az elmúlt napokban az ausztráliai Pápai Missziós Művek küldöttsége látogatást tett Ulánbátorban, és összeállított egy jelentést arról, hogy az Irgalmasság Háza által nyújtott szolgáltatások milyen konkrét választ adnak a helyi lakosság mindennapi életét sújtó vészhelyzetekre és problémákra.

Az ausztráliai Katolikus Misszió (Catholic Mission) által összeállított, a Fides hírügynökséghez eljuttatott jelentés szerint Bajangol, amely egyike Ulánbátor kilenc kerületének, a mongol főváros központi részén található, lakosainak száma meghaladja a 150 ezret. A kerületet, amely húsz alkerületre oszlik, változatos társadalmi és gazdasági környezet jellemzi, ahol a hagyományosabb életmódok és életkörülmények egymás mellett élnek és keverednek a városi modernizáció vonásaival. Bajangol, melynek jelentése „gazdag folyó”, kedvelt célállomása a Mongólia vidéki területeiről érkező bevándorlóknak is, akiket vonzanak a város kínálta lehetőségek és szolgáltatások. A kerületben társasházak és családi házak állnak, luxus lakóparkok és hagyományos mongol sátrakból, jurtákból álló táborok mellett.

Ulánbátor Bajangol kerületében, akárcsak Mongólia többi részén, az elmúlt években jelentősen növekedett a társadalmi-gazdasági szakadék a gazdagok és a szegények között; egyenlőtlenség mutatkozik az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és más alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés terén. Az egészségügyi ellátórendszer az elmúlt években javult. A kormány ingyenes egészségügyi szolgáltatásokat nyújt az állampolgároknak.

A megoldásra váró számos probléma részben a munkaerőhiány és a korlátozott erőforrások következménye. E problémákat súlyosbítja a központi kerületekben tömörülő mintegy hétezer hajléktalan. A nemzetközi szervek által közzétett adatok szerint 2021-ben Ulánbátorban a szegénységi ráta 27,4 százalékos, a munkanélküliségi ráta pedig 9,6 százalékos volt. A szálló por átlagos koncentrációja háromszorosa volt az Egészségügyi Világszervezet által az egészségre károsnak jelzett határértéknek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria