Ferenc pápa belső megtérést sürget az átfogó ökológia érdekében

Ferenc pápa – 2020. október 26., hétfő | 13:32

A Fokoláre mozgalom október 23. és 25 között tartotta Castel Gandolfóban ökológiai kezdeményezése, az EcoOne találkozóját, melyre Ferenc pápa üzenetet küldött. A Szentatya új és inkluzív társadalmi-gazdasági paradigmát javasol, amely szakít a kizsákmányolás és az önzés logikájával.

Olyan intézkedéseket kell hozni, melyek elősegítik minden ember méltóságát személyes, családi kapcsolataikban és a munka világában egyaránt. Ezzel egyidejűleg fel kell számolni a szegénység strukturális okait és meg kell óvni a természeti környezetet. Ferenc pápa erre figyelmeztetett az EcoOne nemzetközi találkozójára küldött üzenetében, melyet a Fokoláre mozgalom szervezett egyetemi tanárok, kutatók és a környezettudomány területén dolgozó szakemberek bevonásával. A találkozó témája: „Új utak az átfogó ökológia felé: öt évvel a Laudato si’ enciklika után.” Célja, hogy megvizsgálja a pápai dokumentum hatását a mai világra, illetve meghatározza, milyen szerepet töltenek be az egyének és a társadalmi szervezetek a teremtett világ védelmében.

A pápa háláját fejezi ki a Fokoláre mozgalomnak, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdítása Dikasztériumának és a Katolikus Világmozgalom a Klímáért (Global Catholic Climate Movement) szervezetnek az esemény megrendezéséért. Chiara Lubich meggyőződése az volt, hogy a világ önmagában hordozza az egység karizmáját. Ferenc pápa bízik benne, hogy ebben a távlatban rádöbbenhetünk, hogy minden mindennel összefügg.

Új és inkluzív társadalmi-gazdasági paradigmát kell alkalmaznunk, mely az emberiséget egységként kezeli mint a minket vendégül látó Föld gyermekeit. Az átfogó ökológia eléréséhez mély, belső megtérésre van szükség, személyes és közösségi szinten egyaránt. A klímaváltozáshoz kötődő nagy kihívásokra emlékeztetve a pápa hangsúlyozta: alapvetően fontos, hogy szakítsunk a kizsákmányolás és az önzés logikájával. Józan, egyszerű és alázatos életstílust kell folytatnunk. Ferenc pápa üzenete végén annak a kívánságának adott hangot, hogy az EcoOne kezdeményezés munkája hozzájárul közös felelősségünk felismeréséhez, melyet egymás iránt hordozunk mint Isten gyermekei; elkötelezetten a nekünk ajándékozott teremtett világ jó kezelőiként.

*

Az EcoOne az ökológia és a természetvédelem iránt elkötelezett, a környezettudományok területén dolgozó szakemberek és felelős állampolgárok kezdeményezése, akik egy sokoldalú, a természet- és a humántudományok eredményeit integráló szemlélettel közelítenek az égető környezeti kérdésekhez. Fő célja, hogy korunk társadalmi, technikai és gazdasági fejlettségének szintjén – a különböző kultúrák és vallások hagyományait is integrálva – újraértelmezze az ember és természet kapcsolatát, ebből fakadóan növelje a felelősségvállalást és az elkötelezettséget a teremtett világ védelmében, valamint közös megoldások keresését szorgalmazza nemzetközi szinten. Az EcoOne a Fokoláre mozgalom szemléletéből és lelkületéből merít, és egy egyre szélesebb körben terjedő párbeszéd színtere, amelybe minden érdeklődő bekapcsolódhat. A kezdeményezés sok országra kiterjedő hálózat abban a reményben, hogy sokan együtt képesek szemléletváltozást előidézni és áttörést eredményezni.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria