Ferenc pápa: Ne szorítsuk sarokba Istent!

Ferenc pápa – 2019. december 16., hétfő | 17:45

A Szent Márta-házban december 16-án reggel bemutatott szentmisén a pápa a „langyos” keresztények két viselkedésmódjáról szólt. Utalt a templomi főpapokra, akik Jézus korában „sarokba szorították” Istent, és mosták kezeiket.

„Ha az Úr sarokba szorítana bennünket, akkor sosem jutnánk be a paradicsomba. Nagy baj lenne, ha aztán mosná kezeit miattunk.” A pápa így értelmezte Máté evangéliumának részletét (Mt 21,23–27), amelyben a főpapok párbeszédet folytatnak Jézussal: azt kérdezik tőle, hogy milyen hatalommal tanít. Ferenc pápa emlékeztetett: Jézus gyógyította az embereket, buzdította és tanította őket, csodákat művelt, és

ez idegesítette a főpapokat, mert kedvességével és a nép iránti elkötelezettségével magához vonzotta az embereket. Az elöljárókat tisztelték az emberek, de nem közeledtek hozzájuk, mert nem bíztak bennük.

A főpapok elhatározták, hogy sarokba szorítják Jézust, és feltették neki a kérdést: ,,Milyen hatalommal teszed mindezt? És ki adta neked ezt a hatalmat?” Azt gondolták: „Nem vagy pap, írástudó, nem tanultál egyetemeinken, nem vagy senki.”

Jézus intelligensen válaszol, és kérdésével sarokba szorítja a főpapokat: „Keresztelő János keresztsége honnan volt? A mennyből vagy az emberektől?” Máté leírja a főpapok gondolkodásmódját: „Ha azt mondjuk: »a mennyből«, azt mondja majd nekünk: »Akkor miért nem hittetek neki?« Ha pedig azt mondjuk: »az emberektől«, félünk a néptől, mert mindnyájan prófétának tartják Jánost.” Ezért kezeiket mosva azt válaszolták, hogy nem tudják. Ez a középszerűek, a hit hazugjainak viselkedésmódja. Nem csak Pilátus mosta kezeit: ők is. Nem lépnek be az emberek életébe, problémáiba, nem küzdenek azért, hogy jót tegyenek, hogy meggyógyítsák a rászoruló betegeket... Inkább nem piszkítják be kezüket – mondta a Szentatya.

Jézus hasonlóképpen válaszol a főpapok kérdésére, ő sem mondja meg, hogy milyen hatalommal teszi, amit tesz.

Ez a langyos – ahogy nagymamám mondta: »rózsavízszerű« (értsd: középszerű – a szerk.) keresztények kétféle viselkedésmódja: az egyik Isten sarokba szorítása, a másik, hogy mossák kezeiket. 

Így tettek az emmauszi tanítványok a feltámadás reggelén. Látták az asszonyok örömét, akik találkoztak az Úrral, de nem bíztak bennük, inkább mosták kezeiket. Sok keresztény mossa kezét a kultúra, a történelem és korunk emberének, illetve a legkisebbeknek kihívásai láttán. Például nem adnak a koldusnak pénzt, mert nem akarják, hogy lerészegedjen, pedig ételért könyörög. Ez sokszor előfordul. Isten sarokba szorítása és kezünk mosása veszélyes viselkedésmódok, mert olyanok, mintha kihívást intéznénk Isten ellen. Gondolkodjunk el azon, mi lenne akkor, ha az Úr szorítana sarokba minket. Nem jutnánk be a paradicsomba. És akkor mi történne, ha az Úr is mosná kezeit miattunk? Szerencsétlenek lennénk – hangsúlyozta a pápa.

A jól neveltek álszent viselkedésmódjai ezek, akik nem akarnak belekeveredni a dolgokba. Mossák kezeiket, mondván, hogy ez mások problémája. Ha bennünk van ilyen viselkedésmód, űzzük ki magunkból, és teremtsünk helyet az Úrnak, aki eljön közénk – kérte Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria