Ferenc pápa segíti a tájfun sújtotta Fülöp-szigeteket és a belarusz határnál rekedt menedékkérőket

Ferenc pápa – 2022. január 20., csütörtök | 19:58

Január 18-án tette közzé a szentszéki sajtóiroda a hírt, hogy Ferenc pápa kezdőösszegként 100 ezer euróval segíti a Rai tájfun sújtotta Fülöp-szigetek lakosságát, és ugyanekkora összeget küld a lengyel Caritasnak a határon rekedt menedékkérők megsegítésére.

Az ENSZ adatai szerint a tájfun pusztítása 11 régióban 8 millió embert érint a Fülöp-szigeteken. A december 16-án lecsapó tájfun miatt legalább 400 ember halt meg, sokakat pedig eltűntként tartanak nyilván.

A belarusz–lengyel határon a hónapok óta ott rekedt menedékkérők közül sokan vesztették életüket, a média azonban ritkán ad már hírt erről a tragédiáról. Ferenc pápa mindkét válsághelyzetet figyelemmel kíséri, és úgy döntött, humanitárius segélyt küld.

A Fülöp-szigetekre küldött adomány kezelésével az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumát bízta meg, együttműködésben a helyi apostoli nunciatúrával. A vatikáni sajtóközlemény arról tájékoztat, hogy a segély a természeti katasztrófa által leginkább sújtott egyházmegyékhez kerül. Ebben a vészhelyzetben a Szentatya ki akarja fejezni, hogy lélekben közel áll a katasztrófa sújtotta emberekhez, bátorítani akarja őket – ahogyan már a december 19-i Úrangyala-imádság alkalmával is elmondta. A közlemény hozzáteszi, hogy ez az adomány része annak a sok segítségnek, amit a Katolikus Egyház rendelkezésre bocsát a püspöki konferenciákon és más karitászszervezeteken keresztül.

A Belaruszt Lengyelországtól elválasztó senki földjén – ahol nem érvényesülnek az emberi jogok és virágzik mindenféle illegális kereskedelem, különösen az emberkereskedelem – az elmúlt öt hónapban több ezer ember próbált Európába jutni. Ferenc pápa könnyíteni szeretne az ott táborozók sorsán, ezért küldött a lengyel Caritason keresztül segélyt, hogy támogassa a hidegben fagyoskodó menedékkérők érdekében végzett munkájukat.

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria