Ferenc pápa szeptemberi imaszándéka a peremre szorult emberekért

Ferenc pápa – 2023. szeptember 8., péntek | 15:24

Ferenc pápa szeptemberben azokért kéri imáinkat, akik a társadalom peremén élnek. A Szentatya üzenetét szeptember 6-án tették közzé magyar nyelven.

Egy hajléktalanról, aki az utcán hal meg, soha nem olvashatunk az internetes keresők vagy a hírportálok első oldalán. Hogyan jutottunk el a közömbösségnek erre a szintjére? Hogyan engedhetjük meg a „kiselejtezés kultúráját”, amelyben férfiak és nők milliói értéktelenek a gazdasági haszonnal szemben? Hogyan engedhetjük meg, hogy ez a kultúra uralja életünket, városainkat, életmódunkat? Megmerevedik a nyakunk, ha a másik irányba tekintünk, hogy ne lássuk ezt a helyzetet.

Kérem, ne tegyük láthatatlanná azokat, akik a társadalom peremére szorulnak, akár szegénység, függőség, mentális betegség vagy fogyatékosság miatt. Koncentráljunk a befogadásra. Minden rászoruló befogadására. A „befogadás kultúrájára”, a vendéglátásra, a fedél, a menedék, a szeretet, az emberi melegség biztosítására.

Imádkozzunk azért, hogy a társadalom peremére került, embertelen életkörülmények között élő embereket ne felejtsék el az intézmények, és soha ne tekintsék kiselejtezetteknek őket!

Az ENSZ szerint a világ népességének több mint 10 százaléka, vagyis 700 millió ember él rendkívüli szegénységben. További 1,6 milliárd ember él nem megfelelő életkörülmények között, még a fejlett országokban is. „Ehhez hasonlóan az Egészségügyi Világszervezet jelentéseiből is az derül ki, hogy minden nyolcadik ember »mentális zavarral« él, és a világ lakosságának 16 százaléka él »súlyos fogyatékossággal«” – áll a közleményben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Videó: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya YouTube-csatornája

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria