„Remény a város számára” – Tízéves a pécsi Remény Háza nappali melegedő és éjjeli menedékhely

Hazai – 2021. május 26., szerda | 10:59

A Remény Háza a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő nappali melegedő és éjjeli menedékhely. Az intézmény május 22-én ünnepelte alapításának 10. évfordulóját. A jubileumhoz kapcsolódva szakmai konferenciát szerveztek Szolgálat és önfejlesztés a Remény Háza mindennapjaiban címmel, amelyen Felföldi László pécsi megyéspüspök is részt vett.

A Remény Háza Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a pécs-kertvárosi plébánia és több szociális szervezet összefogásával jött létre. A nappali hajléktalanellátó intézményt naponta körülbelül 80 fő veszi igénybe, az éjjeli menedék pedig 33 férőhelyes. „Ez a ház remény a város számára” – mondta a tíz évvel ezelőtti megnyitón Pavlekovics Ferenc pécs-kertvárosi plébános. A ház missziója azóta is változatlan. A rászorulóknak nem csak alapvető szociális ellátást biztosítanak, hanem jövőt, a társadalomba való visszailleszkedés lehetőségét is kínálják.

„Reményt és jövőt adok nektek”. A Jeremiás könyvéből származó szentírási idézet a Pécsi Egyházmegye mottója, de e mondat nagyon jól leírja a Remény Háza küldetését is.

A tizedik születésnaphoz kapcsolódva az intézmény szakmai konferenciát szervezett Szolgálat és önfejlesztés a Remény Háza mindennapjaiban címmel. A rendezvény résztvevőit Felföldi László megyéspüspök köszöntötte.

Szücs Attila András igazgató előadásában az intézmény mottójának – „Hit, Biztonság, Remény” – teológiai-szakmai vonatkozásait mutatta be. Ezt követően Meiszter Erika részlegvezető értékelte az intézményben folyó segítő munka szakmai tartalmát és fejlődési útját.

Majd Mánfainé Récsei Tímea, Völgyi Gabriella és Balog József szakmai munkatársak bemutatták az intézményben zajló mindennapi segítő munkafolyamatokat, ismertették az elért eredményeket, megosztva személyes tapasztalataikat.

A szakmai programot követően az alapító Pavlekovics Ferenc atya Kövesi Ferenc és Mecséri István atyákkal hálaadó szentmisét mutatott be az intézmény ellátottjaiért és dolgozóiért.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Remény Háza Facebook-oldala; Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria