„Szegények mindig lesznek veletek” – Szeretetvendégségre várták a rászorulókat Miskolcon

Hazai – 2023. december 1., péntek | 14:21

Mostanra már hagyománnyá vált a Miskolci Egyházmegyében, hogy november második felében szeretetvendégségre hívják a Napfényt az Életnek Alapítvány gondozottjait. A vendégség menüjét – ami idén disznótoros volt – most is a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola konyháján főzték november 25-én, a felszolgálásban pedig a Miskolci Egyházmegyei Karitász önkéntesei segédkeztek.

A vendégségre érkezőket a szokásos módon Orosz Atanáz megyéspüspök fogadta. Többeket már ismerősként köszöntött, de élettörténetük rövid összefoglalását újra meghallgatta. A rászorulókat most a Napfényt az Életnek Alapítvány kuratóriumi elnöke, Tóth József is elkísérte.

A miskolci alapítvány 1995-től segíti a társadalom perifériájára szorult – többnyire hajléktalan – embereket Miskolcon. Az elsők voltak az országban, akik 24 órás alapellátást biztosítottak a számukra. Jelenleg nappali melegedőt és utcai gondozó szolgálatot is működtetnek, az átmeneti szálló mellett rehabilitációs otthont is létrehoztak, ami a munkaképes korú és dolgozó férfiak számára nyújt nagy segítséget, jövedelemarányos térítési díj ellenében.

A vendégségbe érkezett legidősebb gondozott nyolcvanhárom éves. Van, aki hitelcsapda miatt, más függőségei okán került kilátástalan helyzetbe. Legtöbben szívesen válaszoltak Orosz Atanáz püspök kérdéseire. Sorsukról, mostani munkájukról, még meglévő vagy éppen hiányzó családi kapcsolataikról őszintén beszéltek.

Csejoszki Szabolcs atyát, a Miskolci Egyházmegye karitászigazgatóját is többen ismerősként köszöntötték, hiszen már többször vitt adományt a Baross Gábor utcai szállóra.

Szabolcs atya beszámolt róla, hogy Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén ezer darab kenyeret osztottak szét munkatársaival a csereháti közösségek nélkülöző családjai között. „Tettük ezt azért, hogy kifejezzük Krisztus szeretetét és görögkatolikus egyházunk gondoskodását testvéreink iránt, és biztosítsuk őket arról az üzenetről, hogy összetartozunk, figyelünk rájuk és jelen vagyunk mindennapjaikban. Kenyeret és mosolyt vittünk” – fogalmazott Szabolcs atya.

Adományokat és felajánlásokat egész évben fogad a Miskolci Egyházmegyei Karitász (Miskolc, Szeles utca 59. E-mail: karitasz@migorkat.hu). Aki teheti, hozzájárulhat a Katolikus Karitász „Tárjátok ki a szíveteket” karácsonyi adománygyűjtési akciójához is (Bankszámlaszám: Raiffeisen Bank 12011148–00124534–00100008, Adományvonal: 1356, online adományozásra a Katolikus Karitász oldalán van lehetőség.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria