A jó hír hangjai – Tartalmas tanévet zártak a katolikus iskolarádiósok

Hazai – 2023. július 3., hétfő | 9:00

A Szent Imre Katolikus Iskolarádiós Hálózat a 2022/2023-as tanévben ünnepelte ötödik születésnapját. A 2017-ben Ternyák Csaba egri érsek támogatásával, a Szent István Rádió gondozásában indított rádiós programban az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő 15 katolikus nevelési-oktatási intézmény 180 diákja és 18 pedagógusa aktív.

A fiatalok és tanáraik a Szent István Rádió Hangoló című műsorában számolnak be adásról adásra  munkájukról, a hitéleti, közösségi és tanulmányi programokról, eredményekről, illetve médiaismereti műhelymunkára, közösségi alkalmakra érkeznek Egerbe, a Szent István Rádió és Televízió szerkesztőségébe.

Az indulás óta 208 rádióadás és 26 ifjúsági hangjáték készült a médiaműhelyben.

A közösségi aktivitást a 63 szakmai-képzési nap mutatja, amely rádiós és televíziós elméleti és technikai ismeretekkel gazdagította a résztvevőket.

Négy alkalommal tartottak a fiatalokkal közös imádságot az Egri Főegyházmegye különböző régióiban, bekapcsolódva az „Egymillió gyerek imádkozza a rózsafüzért a világ békéjéért és egységéért” kezdeményezésbe.

A tanév során négy katolikus iskola és két kollégium diákjai vesznek részt havi rendszerességgel a Szent István Rádió rózsafüzér-imádságában.

A Szent István Rádió a Magyar Vöröskereszt Heves Vármegyei Szervezetével együtt minden évben véradást szervez, melynek lebonyolításába a középiskolás korosztály közösségi szolgálat keretében, önkéntesként kapcsolódik be.

Amikor a Szent István Rádió és a Szent Imre Katolikus Iskolarádiós Hálózat közös munkára és szolgálatra hívja a katolikus iskolák közösségét, az azt is jelenti, hogy egységbe kapcsolja őket a fenntartóval, a vezetőséggel, a rádiós és televíziós kollégákkal, a riportalanyokkal, a támogatókkal, hallgatókkal, így lesznek együtt a jó hír hangjai.

*

A Szent Imre Katolikus Iskolarádiós Hálózat létrejöttének ötödik évfordulója alkalmából 2022 őszén alkotói és helytörténeti pályázatot írt ki a szerkesztőség. Kilenc iskolarádiós intézmény munkáját díjazta a zsűri 2022. november 5-én, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kápolnájában tartott ünnepi gálán. A pályaművekért élménykirándulásokat kaptak a fiatalok.

Március 24-én a különdíjat kapott iskolák – a mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium és a sátoraljaújhelyi Szent István Katolikus Technikum és Gimnázium – iskolarádiósai Poroszlón, a Tisza-tavi Ökocentrumban, illetve a tiszafüredi Magyarok Nagyasszonya-plébánián töltöttek el egy tartalmas napot.

Június 9-én, a „Keresd a Forrást!” pályázat második jutalomkirándulásán a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum, a szerencsi Bolyai János Katolikus Általános Iskola, a tibolddaróci Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Tagiskolája, valamint a törökszentmiklósi Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda iskolarádiósai vehettek részt.

Az első három helyezett és a szakmai különdíjas iskola Ózdon, a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban interaktív tárlevezetésen ismerkedett meg a rádiózás és televíziózás történetével, történelmével.

Június 23-án a további díjazott intézmények – a füzesabonyi Széchenyi István Katolikus Általános Iskola, a káli Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola, a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola – iskolarádiósai új élményekkel gazdagodtak Gyöngyösön, a Gyöngyösi Szent Bertalan-templom egyházi kincstárában, a toronykilátóban és az Egererdő Erdészeti Zrt. valamint a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület jóvoltából szervezett interaktív városi túrán.

Szöveg: Bérczessy András (igazgató-főszerkesztő, a Szent István Rádió munkatársa) és Dankó Zsuzsanna (a  Szent Imre Katolikus Iskolarádiós Hálózat koordinátora)

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria