A Miskolci Egyházmegyébe látogatott az apostoli nuncius

Hazai – 2019. február 4., hétfő | 14:30

A Miskolci Egyházmegyébe látogatott Michael August Blume SVD, Magyarország apostoli nunciusa. A szentszéki követtel január 31-én találkozott Orosz Atanáz megyéspüspök és az egyházmegye papsága a püspöki székházában.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Az apostoli nuncius Orosz Atanáz megyéspüspök meghívására érkezett a Miskolci Egyházmegye idei első papi rekollekciójára. Michael August Blume találkozott az egyházmegyében szolgáló áldozópapokkal, diakónusokkal, valamint házastársaikkal, majd megosztotta missziós és evangelizációs tapasztalatait.

A találkozó a püspöki székház kápolnájában vecsernyével kezdődött, majd a nuncius előadásával folytatódott. Beszéde kezdetén Michael August Blume említést tett pályájának legfontosabb szakaszairól, köztük magyar, rábaközi gyökereiről; a szülővárosában, South Bendben végzett tanulmányairól, illetve egykori plébániájáról, melyet az Egyesült Államokban letelepedett magyar közösség alapított mintegy száz évvel ezelőtt. Beszélt benini, togói, valamint ugandai apostoli nunciusként szerzett hivatali tapasztalatairól, majd említést tett arról is, hogy 2004-ben Keresztes Szilárd püspök meghívására kis időre nemzeti kegyhelyünkre, Máriapócsra is ellátogatott. Ekkor találkozott először a görögkatolikus roma közösségekkel.

Michael August Blume személyes tapasztalataira alapozva mutatott rá, mennyire fontos a szolgálatunkra bízottak megismerése. Ez az észak-magyarországi romapasztorációban is megszívlelendő. A nuncius többször utalt Ferenc pápa Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdítására, különösen annak vezérgondolatára, hogy az evangélium megismerésének lehetőségét minden emberhez, a perifériákon élőkhöz is el kell vinni. A jelen lévő lelkipásztorok figyelmébe ajánlotta továbbá a Szentatya tavaly kiadott, Gaudete et exsultate kezdetű apostoli buzdítását is, különösen az életszentségre és misszióra, valamint az imádságra vonatkozó részeit.

A nuncius másnap, február 1-jén az általa celebrált csöndes szentmise után búcsúzott el a Miskolci Egyházmegyétől azzal a reménnyel, hogy néhány hónap múlva újra felkeresheti a közösséget.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria