Aki betér, Jézussal találkozik e hajlékban – Megáldották a felújított máriapócsi zarándokházat

Hazai – 2019. október 9., szerda | 14:51

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg a felújított máriapócsi zarándokházat október 7-én.

A 130 főt befogadó, 29 szobás zarándokház teljes korszerűsítése – a külső és belső festés, a nyílászárók cseréje, az új fűtésrendszer kiépítése, a gépészeti és elektromos rendszer felújítása, a fürdőszobák rendbetétele, a bútorok – összesen 650 millió forintba került.

Az átadóünnepségen Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke és Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője is azt hangsúlyozta: az állam, az egyház és az önkormányzat együttműködésének köszönhetően újult meg a nemzeti kegyhely. A jövőben a település megközelíthetőségét szeretnék javítani, többek között szeretnék bekapcsolni a zarándokhelyet a megye kerékpárút-hálózatába.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára többek között elmondta, a magyar katolikus közösségek körülbelül százhúsz zarándokhelyet tartanak nyilván az országban, ebből hatvanhatot a kormány és az önkormányzatok támogatásával újítottak fel. Ilyen módon újulhatott meg például Andocs, Mátraverebély-Szentkút, Pálosszentkút, Makkosmária, Bodajk, Celldömölk, Hercegszántó, illetve több más, köztük görögkatolikus zarándokhely is.

„Amikor imádsággal szentelünk meg egy hajlékot, Jézus lép be oda, különösképp így van ez ezzel a zarándokházzal, hiszen ide nem lakni jönnek az emberek, hanem Jézushoz érkeznek meg” – mondta Kocsis Fülöp érsek-metropolita. Hozzátette: ez volt az első görögkatolikus zarándokház az országban, azóta több is épült, s ez is kifejezi, hogy mennyire szükség van rájuk. Ide hívják mindazokat, akik meg akarják látni Krisztust.

Forrás: Nyíregyházi EgyházmegyeSzon.hu; MTI

Fotó: Sipeki Péter; Czeglédi Zsolt/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria