Állj ki az üldözött keresztényekért! – Azbej Tristan tartott előadást Debrecenben

Hazai – 2020. október 15., csütörtök | 16:38

Október 13-án a Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség Családi élet keresztény szemmel című kurzusának előadója Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár volt. A Megtestesülés-templomban Palánki Ferenc megyéspüspök is felszólalt.

A meghívott vendégeket és a jelenlévőket Törő András püspöki titkár, a lelkészség vezetője köszöntötte, majd Debrecen városa nevében Puskás István alpolgármester mondott üdvözlőbeszédet.

Azbej Tristan Az üldözött keresztény családok hitvalló élete címmel tartott megrázó képekkel kísért előadást. Az államtitkár elmondta: a Hungary Helps Program Magyarország humanitárius programja, mely az üldözött keresztények és akár nem keresztények megsegítését célozza több mint három éve a Közel-Keleten és Afrika különböző vidékein, de ma már minden kontinensen.  

Hangsúlyozta: a Hungary Helps keretében a magyarok a keresztény szeretet jegyében segítséget nyújtanak az ártatlanul szenvedőknek, de nem az országhatáron, hanem ott, ahol baj van, az üldözött emberek otthonaiban. Két év alatt megkétszereződött az a támogatás, amit a válságövezetben ártatlanul szenvedők támogatására nyújtanak.


Mi keresztény kultúrájú nemzet vagyunk, és nem hagyhatjuk, hogy a kereszténység bölcsőjéből eltűnjön ez a vallás, amely jelenleg a teljes megszűnés szélén áll – hangoztatta az államtitkár. – Ha ezt megengednénk, saját magunkat veszítenénk el, és néhány évtized alatt megszűnne a keresztény civilizáció.

Kiemelte: A világ legüldözöttebb vallási csoportja a kereszténység, az elmúlt években több ezer keresztény embert gyilkoltak meg a hite miatt. Tavaly közel 3 ezerre, 2014-ben pedig 10 ezerre volt tehető a lemészárolt keresztények száma. Az ő mártírságuk nyom nélkül maradt. 


A számok önmagukért beszélnek: világszerte a lelkiismereti meggyőződése miatt üldözött öt ember közül négy keresztény. Az üldözöttek 80 százaléka keresztény, mégsem esik erről szó az ezzel foglalkozó fórumokon. 260 millió ember él nap mint nap megaláztatásban, életveszélyben, egész életében félelemben azért, mert Krisztus-hívő.

Éppen ennek okán is indult el 2016 végén a Hungary Helps Program, a világ első állami humanitárius programja, amely kifejezetten az üldözött keresztényeket segíti, ars poeticája szerint:

Nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol arra szükség van.

Azbej Tristan néhány ország, köztük Irak példájával mutatta be az üldözött keresztények helyzetét, és beszámolt személyes találkozásokról is.


Az előadás után Palánki Ferenc megyéspüspök megköszönte Azbej Tristan államtitkárnak a hitről, elkötelezettségről szóló tanúságtételét, „amely a szeretetben teljesedik ki” (Gal 5,6).

„A tevékeny szeretet akkor igaz, ha okos”

– idézte a főpásztor egy görögkatolikus teológusprofesszor gondolatát is, amely azt hangsúlyozza, hogy látni kell, mikor, hol, mit kell tenni, és bátran, elkötelezetten cselekedni.

A jótékonykodás középpontjában a jótékonykodó áll, a jóság középpontja pedig Isten. A felebaráti szeretet közösségvállalás a másik emberrel, azzal, aki bajban van, aki Istenhez fordul. Egy rabbi szerint Isten válasza az ember imádságára az élő ember, akit Isten küld, hogy okos, elkötelezett, tevékeny szeretettel szeressen. „Ha szenved az egyik tag, vele együtt szenved valamennyi” (1Kor 12,26). Legyen bennünk együttérzés, segítsünk ott, ahol szükség van rá, bátor emberek közreműködésével – zárta beszédét Palánki Ferenc püspök.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria