Boldog Romzsa Tódorra emlékeztek Nyíregyháza-Örökösföldön

Hazai – 2020. november 6., péntek | 13:15

November elsején, halála napján Boldog Romzsa Tódor görögkatolikus vértanú püspökről emlékeztek meg a nyíregyháza-örökösföldi görögkatolikus egyházközségben. Az eseményen a nyíregyházi ruszin közösség is jelen volt.

A Szent Liturgiát követően görögkatolikusok: magyarok és ruszinok együtt emlékeztek és imádkoztak a templomkertben lévő Romzsa-ikonnál. Varga Márta, a Nyíregyházi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

Romzsa Tódor volt a Kárpát-medencében minden görögkatolikusok főpásztora. Életében legalább ötször élt át hatalom- és országváltást. A miséket különböző nyelveken végezte: ruszinul, magyarul, csehül, románul, ukránul, de végig hű maradt görögkatolikus hitéhez. Vértanúsága megmutatta nekünk, hogy a hit és az Isten szeretete összeköt bennünket” – emlékezett a püspökre.

Kimondhatatlan és leírhatatlan az a kegyelem, amelyet nyertél, ó, Tódor fölszentelt vértanú. Most téged dicsérve imádkozunk Istenhez, hogy bocsássa meg vétkezéseinket, fogadjon be minket udvaraiba, és mutassa meg nekünk is az Ő dicsőségét. Hogy, mivel veled hiszünk, ó, teljesen boldog, megteljünk isteni élettel. Krisztusnak dicséretre méltó és felszentelt főpapja, méltass minket, hogy a mennyország részesei legyünk. Ámen!”

A megemlékezés agapéval zárult.

Boldog Romzsa Tódor munkácsi görögkatolikus püspök a szovjet vallás- és egyházüldözés idején – amely a görögkatolikus egyház megszüntetésére, az ortodox egyházba való beolvasztására irányult – a békés ellenállás fontos alakjává vált. 1944-ben nevezték ki püspökké; 1947-ben a KGB gyilkoltatta meg.

Romzsa Tódort huszonnyolc görögkatolikus vértanútársával együtt II. János Pál pápa avatta boldoggá 2001. június 27-én Ukrajnában, Lembergben (Lviv).

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye/Nyíregyháza-Örökösföldi Görögkatolikus Egyházközség

Fotó: Papp Angéla

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria