Egy éve volt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus – Emlékezzünk együtt! (7. nap)

Hazai – 2022. szeptember 11., vasárnap | 12:54

Az eredetileg 2020 szeptemberére tervezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK) a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani egy évvel. Így Budapest végül 2021. szeptember 5. és 12. között adott helyet a katolikus világeseménynek. A NEK hetedik napjára emlékezünk vissza összefoglalónkban.

Szeptember 11-én, szombaton a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hetedik napján rendezték meg a Margitszigeten a Katolikus Társadalmi Napot (KATTÁRS) és a NEK családi napját. Előbbit a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottsága, utóbbit a Családok Jézusban Közösség szervezte.

A megjelenteket – akik között több főpásztor is volt – Székely János szombathelyi megyéspüspök, az MKPK Cigánypasztorációs Bizottságának vezetője, a Caritas in Veritate Bizottság elnöke, valamint a Gorove házaspár, László és Kriszta, a Családok Jézusban Közösség magyarországi szervezetének vezetői köszöntötték.

Székely János az eseményen úgy fogalmazott, a házasság és a család ünnepe az együttlét, mely során azt a titkot ünneplik az összegyűltek, amit Jézus nem korlátoz, amiből nem elvesz, hanem amihez hozzáad, amit gazdagít, megajándékoz.

Krisztusban maga a valóság legmélye tárult fel. Isten és az ember titka, egy hatalmas, életadó forrás, ahogyan a kongresszus mottója is mondja: „Minden forrásom belőled fakad.”

Krisztusban tárult fel az Isten titka, aki szeretet, önátadás, örök szülés és örök születés.

Krisztus arra tanít minket, hogy szeretetre születtünk, hogy az életünket ajándékká tegyük. Akkor lesz valaki boldog, ha ajándékba adja az életét a másiknak.

Gorove László, a Családok Jézusban Közösség vezetője, utalva a programon jelen lévő csaknem száz szerzetesi és civil szervezetre, illetve a családi mozgalmakra, valamint a rengeteg emberre – felnőttre és gyermekre egyaránt –, elmondta: amikor a családi nap ötlete megszületett, nem gondolta volna, hogy ilyen nagy és csodálatos rendezvény nő ki ebből. László felesége, Kriszta megszólítva a hallgatóságot hozzátette: „Nézzétek körül, milyen színes a mi Egyházunk!”

A nagyszínpadon és a kamaraszínpadon egymás után léptek fel ismert együttesek, illetve előadók, köztük Lackfi János költő és Csókay András idegsebész.

Hetven kiállítósátorban várták közösségek, szerzetesrendek, egyházi szervezetek a családokat felnőtteknek és gyerekeknek is szánt programokkal.

A beszélgetősátorban a nap folyamán olyan témák kerültek elő, mint a teremtésvédelem, a társadalmi felzárkóztatás, de megemlékeztek a World Trade Center elleni támadásról is, ami éppen húsz évvel korábban, 2001. szeptember 11-én történt, valamint ennek kapcsán szó volt a vallások közötti párbeszédről.

A párkapcsolatokról Guba Juditot és Imrét, valamint Gorove Krisztát és Lászlót kérdezte Martí Zoltán a beszélgetősátorban. Kiemelték, nagyon fontos, hogy tegyünk a kapcsolatunkért rászánt idővel, jó kommunikációval.

A szerelemben nem kell, hogy okos legyél, gazdag vagy vicces, elég, ha jelen vagy.”

A kiállítósátrak egyikében az államfő felesége, Herczegh Anita is jelen volt a Regőczi István Alapítvány részéről, melyet férjével közösen a koronavírus-járvány árváinak megsegítésére hoztak létre.

A program végén Veres András, az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke hirdette ki, hogy a 2022-es KATTÁRS Szegeden lesz. Kifejezte örömét a nap sikere láttán. „A KATTÁRS-at azzal a szándékkal indítottuk útjára, hogy rávilágítsunk arra, hogy az élet minden területén ott van az Egyház, hiszen a hit nekünk nem egy ideológia, hanem a mindennapi élet” – fogalmazott Veres András.

A Margitszigeten zajlott rendezvényről szóló beszámolóinkat ITT és ITT olvashatják.

*

A NEK szombati napján a budapesti Kossuth Lajos téren mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. Ezt követően a hívek eucharisztikus, gyertyás körmenetben vonultak át a Hősök terére, ahol szentségi áldással ért véget az esemény.

A szentmise előtt kulturális műsort nézhettek meg a jelenlévők, emellett tanúságtételek is elhangzottak. Ezt követően I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka mondott beszédet, amit ITT olvashatnak.

A Kossuth téri szentmisén jelen voltak az eucharisztikus kongresszuson részt vevő főpásztorok, valamint a közélet jeles képviselői.

Erdő Péter bíboros szentbeszédében rámutatott: „Krisztus keresztje, megváltó szeretete és feltámadása a remény jele számunkra. Most itt van velünk a téren a missziós kereszt, amely a budapesti Városmisszió és az eucharisztikus kongresszus jelképe volt. De hogyan tudjuk megjeleníteni keresztény reményünket városunk utcáin, munkahelyükön, vagy hogyan tudjuk átélni templomainkban napról napra?” – tette fel a kérdést a főpásztor.

„Ezért választottuk a kongresszus szemléletes jelképének a missziós keresztet. Ebbe a keresztbe foglaltuk a magyar szentek és boldogok ereklyéit, Szent István és Szent Gellért korától napjainkig. Ebbe illesztettük a legújabb vértanúk maradványait is, magyarokét és nem magyarokét az egész Kárpát-medencéből és a közeli régiókból.

Mert a szentek mutatják meg nekünk, hogy hogyan tudjuk mai életünkben Krisztus jelenlétét hordozni ezerféle helyzetben, találékony és áldozatot vállaló szeretettel.”

A homília végén Erdő Péter arról szólt, a szentmisén szolgálva megérzi az ember Krisztus személyes közelségét. Azért ünnepeljük a szentmisét, „mert atyáink és őseink a hitben ott, Jeruzsálemben együtt voltak a Názáreti Jézussal. Uruknak és Mesterüknek mondták Őt. Ő pedig az utolsó estén, mielőtt elfogták, elítélték és keresztre feszítették, együtt evett tanítványaival. Kenyeret vett a kezébe és azt mondta: Vegyétek, egyétek, ez az én testem. Ugyanígy kezébe vette vacsora után a borral telt kelyhet és azt mondta: Igyatok ebből mindnyájan! Ez az én vérem kelyhe, az új szövetségé, mely értetek kiontatik a bűnök bocsánatára. És a tanítványok érezték, hogy itt valami titokzatos dolog történt. Valami, ami nagyobb, mint mi vagyunk.

Valami, amit újra és újra ismételni kell, hogy megjelenjen közöttünk az Esemény, az egyszeri, a megismételhetetlen, az erőt sugárzó.”

Az eucharisztikus körmenetben a hívek az Akadémia utcán és a József Attila utcán át vonultak az Andrássy útra, követve az Oltáriszentséget hordozó, virágdíszes autót. A hangszórókon keresztül rövid elmélkedéseket és imádságokat lehetett hallani – magyar és több idegen nyelven is –, és ismert egyházi énekek szóltak, melyeket a több tízezer zarándok együtt énekelt. Amikor felcsendült a kongresszus himnuszának refrénje –

Krisztus kenyér s bor színében Úr s Király a föld felett,
Forrassz eggyé békességben minden népet s nemzetet!

– sok ezer mécses emelkedett a magasba.

Fotó: Merényi Zita; Lambert Attila

Magyar Kurír
(sza)

Kapcsolódó fotógaléria